У початок

Чотири енергокомпанії ЄС готові платити кремлю за газ у рублях — FT

Енергетичні групи ЄС готові піти на кремлівські вимоги щодо оплати газу в рублях і планують відкрити рублеві рахунки у швейцарській «дочці» «газпромбанку». Про це повідомляє Financial Times із посиланням на власних співрозмовників, передає «Економічна правда».

Серед таких компаній – німецька Uniper і австрійська OMV, а також газові компанії Угорщини й Словаччини. Зазначається, що переговори між європейськими покупцями і «газпромом» активізувалися з наближенням термінів платежів.

OMV повідомила, що проаналізувала запит «газпрому» щодо способів оплати з огляду на санкції ЄС і працює над рішенням, яке відповідало б санкціям. У Uniper заявили, що санкції не порушуватимуть: «Ми вважаємо, що зміна процесу платежів відповідає закону про санкції, і тому виплати можливі».

При цьому ЄС, який спершу заявив про неприпустимість оплати за газ рублями, згодом повідомив, що кремлівська схема оплати газу може бути «сумісною з санкціями» за певних умов.

За новим механізмом, європейські компанії продовжуватимуть платити «газпромбанку» за імпорт у євро. Російський банк, який досі не перебуває під санкціями ЄС, потім конвертуватиме депозити в євро на рублі на другому рахунку, відкритому на їхнє ім’я. Останній крок – ці компанії здійснюють рублевий переказ у росію.

Віце-канцлер Німеччини і міністр економіки Роберт Хабек заявив у середу, що російський механізм «сумісний із санкціями, і, наскільки я розумію, німецькі компанії, які так роблять, дотримуються своїх контрактів». Він зазначив, що «більшість країн ЄС використовують такий підхід».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти