У початок

росія обрала інструментом тиску газовий шантаж – ОП

російська федерація вдається до газового шантажу Європи через відмову країн платити за газ у рублях. Про це керівник Офісу президента Андрій Єрмак написав на своєму телеграм-каналі.

Як відомо, польська компанія PGNiG 26 квітня заявила, що «газпром» з 27 квітня припинить постачання газу в Польщу через «недотримання умов оплати», і є відповідне повідомлення.

ЗМІ Польщі вже пишуть, що постачання припинилося. Причиною називали відмову Польщі платити за газ у рублях.

«Ми спостерігаємо типове для росіян підвищення ставок і відхід від будь-яких правил і зобов‘язань. У ЄС неодноразово говорили, що платити за газ у рублях не будуть, оскільки у підписаних контрактах не йдеться про розрахунки у «дерев‘яній» валюті. росія ж намагається розколоти єдність наших союзників, – зазначає Єрмак. – Тож рф доводить, що енергоресурси для них – це також зброя».

Саме тому, вважають в ОП, ЄС потрібно бути єдиними і запроваджувати ембарго на енергоресурси, позбавляючи росіян їхньої енергетичної зброї.

Зі слів А.Єрмака, раніше Польща повідомляла, що має намір відмовитися від російського газу у 2023 році. Інші країни ЄС також шукають шляхи диверсифікації джерел енергоресурсів.

Та поляки зробили це після шантажу путіна з вимогою оплати у рублях і зупинкою постачань, демонструючи справжню силу. «І саме наші польські друзі сьогодні є прикладом для Європи, як треба відповідати кремлю», – підсумував він.

Натомість в ОП із посиланням на Bloomberg зазначають, що десять європейських покупців енергоресурсів уже відкрили спецрахунки в «газпромбанку», проти якого група міжнародних експертів пропонує в максимально стислі терміни запровадити санкції, аби знекровити російську фінансову систему.

 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти