У початок

Болгарія шукає спосіб перекрити транзит газу з рф у Сербію й Угорщину – ЗМІ

Уряд Болгарії шукає лазівки у своїх контрактах із «газпромом», аби припинити транзит російського газу в Сербію й Угорщину трубопроводом «Турецький потік», який проходить територією Болгарії. Це стало ясно після зустрічі прем'єр-міністра Кирила Петкова і міністра енергетики Олександра Ніколова, пише УНН з посиланням на місцеве видання Economic.

«Ми проведемо повний перегляд контрактів із «газпромом» – не лише постачання палива, а й транзиту. Ми повинні виходити з того, що односторонній шантаж – це не ті відносини, які Болгарія терпітиме», – сказав прем'єр-міністр Петков.

Як зазначається, міністр енергетики країни нагадав, що досі Болгарія «завжди була надійним партнером і платником не лише для «газпрому», а й для всіх сусідніх країн», включаючи Сербію. Проте, на його думку, перегляд вкрай необхідний через дії «газпрому» від 26 квітня.

Міністр офіційно підтвердив, що «газпром» припинив постачання газу в Болгарію.

Як відомо, після того, як ЄС запровадив санкції проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, москва вимагала оплати у рублях за постачання газу, починаючи з 1 квітня. Але блок заявив державам-членам, що запропонований кремлем механізм, який вимагає відкриття рахунків у євро й рублях у підконтрольному владі росії «газпромбанку», буде порушенням санкцій.

Уранці 26 квітня в «газпромі» заявили про припинення постачання газу в Болгарію й Польщу, які платити в рублях відмовилися. У компанії також наголосили, що оскільки обидві країни транзитні, то у разі «несанкціонованого відбору російського газу з транзитних обсягів до третіх країн постачання для транзиту буде скорочено на цей обсяг».

У ЄС назвали заяву «газпрому» про припинення постачань черговою спробою росії шантажувати газом.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти