У початок

Бюджет-2023: уряд не чекає акцизів від міні-НПЗ

Доходи державного бюджету України на 2023 рік від надходжень акцизного податку на пальне складуть 34,5 млрд грн. Про це свідчить проєкт бюджету, схвалений Кабінетом міністрів України вчора, 13 вересня.

Згідно з документом, зарахування акцизного податку з виробленого в Україні пального заплановано на рівні 971,2 млн грн, а з його імпорту – 33,5 млрд грн. Окреслені цифри дають зрозуміти, що в бюджет закладалися нові ставки акцизів, які на бензин і дизельне пальне складуть €100/1000 літрів, на автогаз – €52/1000 літрів.

Саме скраплений газ, який ще в невеликих обсягах виробляють державні й приватні компанії, згідно з розрахунками Консалтингової групи «А-95», принесе прогнозовані урядом 970 млн грн.

Відповідно, Кабмін не розраховує на акцизи з внутрішнього виробництва нафтопродуктів – бензину і дизпального. Між тим крім зупинених унаслідок військової агресії Кременчуцького НПЗ й Шебелинського ГПЗ в Україні працює кілька міні-НПЗ, які, за даними enkorr, повністю завантажено сировиною українського видобутку.

За оцінками «А-95», зараз міні-НПЗ переробляють щомісяця мінімум 35 тис. т газового конденсату й нафти, з яких отримують біля 20 тис. т бензинів і 10 тис. т дизпального. За новими ставками акциз із такого обсягу становить 1,7 млрд грн.

«Міні-НПЗ не тільки спустошують державний бюджет за рахунок власної несплати податків, але й послаблюють легальний сегмент ринку. Ця проблема давня, зараз вага фальсифікату стане ще вище через зниження споживання, але уряд цього знову не помічає», – заявив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

2021 року обсяги переробки сировини на міні-НПЗ оцінювалися в 500 тис. т. Частиною цього виробництва був імпорт октанопідвищуючих безакцизних розчинників, який торік досяг 132 тис. т (зростання на 86% порівняно з 2020 роком).

Найбільшим імпортером стала компанія «Катма Груп» — спецімпортер нафтопродуктів для мережі «БРСМ-Нафта». Втрати акцизу на такому імпорті склали 1,1 млрд грн, загалом від діяльності міні-НПЗ – понад 5 млрд грн акцизу на рік. Уряд неодноразово намагався придушити виробництво фальсифікату на міні-НПЗ й нафтобазах, але відчутних успіхів досягнуто не було.  

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти