У початок

Bihus.Info виграли суд проти «БРСМ» щодо сюжету про фінансування партії Шарія

Київський апеляційний суд залишив без змін минулорічне рішення суду першої інстанції, згідно з яким повністю було відмовлено у задоволенні позовних вимог ТОВ «БРСМ-Нафта» і ТОВ «Євро Смарт Пауер», які позивалися  до журналістів Bihus.Info через розслідування тіньового фінансування партії Шарія, повідомляється на сайті видання.

Зокрема йдеться про розслідування «Шарій: брудний кеш, проплачені експерти і таємні спонсори (листування партії)», під час якого журналісти Bihus.Info встановили зв’язок між тодішньою топ-менеджеркою групи «БРСМ» Анжелою Ларкіною і «тіньовою касою» партії Шарія.

У розпорядженні редакції Bihus.Info опинилась низка внутрішніх telegram-чатів партії, де «шаріївці» обговорювали питання грошових надходжень і витрат. Відповідно до переписок, левова частка грошей на партійні потреби проходила неофіційно – як готівка і перекази на особисті банківські картки і не відображалася у офіційному фінзвіті партії.

У telegram-чаті команди Шарія фінансами керувала особа на ім’я Анжела Василівна Ларкіна. Вона не просто давала фінальне погодження на ті чи інші витрати, але зважаючи на переписки «шаріївців» й забезпечувала їх коштами для задоволення різноманітних партійних потреб: від виплати неофіційних зарплат активістам в осередках партії – до оплати оренди офісів, мерчу, партгазети тощо. Журналісти ідентифікували Ларкіну як топ-менеджерку групи компаній «БРСМ», оскільки вона є/була керівником безлічі компаній, що входять у групу однойменних фірм власника мережі станцій «БРСМ».

ТОВ «БРСМ-Нафта» і ТОВ  «Євро Смарт Пауер» вимагали спростувати три фрагменти сюжету (щодо причетності групи і Ларкіної до таємного фінансування партії Шарія), а також змусити журналістів видалити весь сюжет. А ще стягнути з журналістів упущену вигоду 305 000 грн (начебто після сюжету потенційний клієнт ТОВ «БРСМ-Нафта» не захотів укладати контракт) і 200 000 грн моральної шкоди.

Редакція Bihus.Info надала суду копію переписок, експертизу, що підтверджує їхню автентичність, докази взаємозв’язків позивача і Ларкіної, а також розкрила фіктивний характер історії про нібито зірваний контракт.

Апеляційну скаргу в цій справі також подало ТОВ «БРСМ», яке не брало участі у суді першої інстанції, проте вирішило, що його права було теж порушено рішенням Голосіївського районного суду. Київський апеляційний суд підтримав клопотання юристів Bihus.Info й залишив без розгляду апеляційну скаргу групи «БРСМ».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти