У початок

Європейське ембарго вдарить по видобутку нафти в росії – МЕА

Видобуток нафти в росії впаде на 1,9 млн барелів на день (б/д) порівняно з рівнем лютого після того, як набуде чинності ембарго ЄС на експорт російської нафти і нафтопродуктів. Про це свідчить прогноз Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), повідомляє «Forbes Україна» із посиланням на Financial Times.

Аналітики агентства зазначають, що падіння буде меншим порівняно з прогнозованим у березні зменшенням видобутку в росії на 3 млн барелів на добу, та все ж заборона ЄС може вплинути на російську нафтову галузь, навіть якщо значні обсяги продукції вдасться переспрямувати на інші ринки.

У серпні росія видобула майже 11 млн барелів на добу нафти і нафтопродуктів, лише незначною мірою зменшивши видобуток порівняно із рівнем до вторгнення в Україну в лютому. Очікується, що видобуток знизиться до 10,2 млн б/д в грудні й до 9,5 млн б/д до лютого 2023 року.

Останній прогноз МЕА було опубліковано після того, як група, яка консультує членів Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) з питань енергетичної політики, знизила свій прогноз світового попиту на нафту в 2022 році приблизно на 110 тис. б/д.

Євросоюз запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року, а на закупівлю нафтопродуктів – із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з росії ще в березні.

Як повідомлялося, через санкції доходи бюджету росії у серпні 2022 року від експорту нафти й газу зменшилися до мінімуму з червня 2021 року попри зростання цін.

Водночас країни G7 обговорюють можливість встановити граничну ціну на російську нафту. Міністри фінансів країн «Великої сімки» 2 вересня заявили, що домовилися про запровадження обмеження ціни на нафту з росії з 5 грудня 2022 року, на нафтопродукти – з лютого 2023 року. Запровадження обмеження цін на російську нафту планується узгодити з графіком відповідних заходів у рамках шостого пакету санкцій ЄС.

У відповідь віце-прем'єр росії алєксандр новак попередив, що росія відмовиться постачати нафту і нафтопродукти країнам, які запровадять обмеження цін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти