У початок

Більша частина LPG, що потрапляє в Україну з країн Балтії, це російський продукт — експерти

Левова частка скрапленого газу, який Україна імпортує з Литви і Латвії, не має сертифікатів походження. Про це в статті для ZN.UA «Європейський газ із російським присмаком» пишуть  експерти Консалтингової компанії «А-95» Артем Куюн та Іван Марченков.

«Під час повномасштабної війни за 2022 рік із Латвії й Литви в Україну було відвантажено 82 тис. тонн скрапленого газу. При цьому під кінець року темпи помітно зросли. Все це їде автомобільним транспортом. У період гострого дефіциту постачання з таких віддалених точок можуть мати адекватне пояснення, однак востаннє про гостру нестачу газу в Україні чули в травні 2022-го», — йдеться у матеріалі.

Успіх нового напрямку, як зазначають автори, зумовлено єдиним чинником — ціною. Газ на латвійських базисах значно дешевший за європейський ресурс у будь-якій сусідній країні. У січні різниця між цінами різних джерел постачань перевищила 120 дол./тонна, або 15%. Через це багато українських трейдерів повністю перейшли на живлення прибалтійським газом.

За даними Консалтингової групи «А-95», за березень-грудень 2022 року лише у 5% обсягу газу з Балтії був сертифікат Orlen, ще у 38% — інший сертифікат, як правило, EUR1, а 57% прибули взагалі без сертифіката. У першому випадку, коли документів про походження немає, доведеться сплатити спецмито у 3%, у другому — в’їзд безоплатний.

«Звідки ж береться стільки газу у Балтійському регіоні? Євростат чітко показує, що до 90% газу надходить туди з росії», — пишуть експерти.

«Тобто увесь газ, що їде з країн Балтії без сертифіката, російський. Це має бути зрозумілим. А що ж із газом, який має сертифікат EUR1? Цим документом постачальник декларує, що партія має у своєму складі як мінімум 51% газу європейського походження», — йдеться у матеріалі.

Експерти зазначають, що сертифікат EUR1 можна отримати двома шляхами. Перший – не зовсім правомірний. Наприклад, подати в орган, що їх імітує (щось на кшталт Торговельно-промислової палати), не зовсім точні документи. І не варто забувати, що оборот російського газу у ЄС не заборонений і нічим не обмежений.

Другий – карусель. Припустимо, компанія з Литви, Латвії чи Польщі реально замішала експортну партію європейським газом більше ніж на 51% і чесно отримала відповідний сертифікат. Питання лише в тому, скільки разів цей конкретний сертифікат було пред’явлено на українському кордоні.

Детальніше про це читайте в матеріалі «Європейський газ із російським присмаком».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти