У початок

білорусь із квітня переходить у розрахунках за газ на російські рублі

білорусь розраховуватиметься з «газпромом» у російських рублях за природний газ, що постачається в республіку. Про це з посиланням на прес-службу уряду білорусії повідомляє «Інтерфакс».

«білорусь із квітня у розрахунках за газ переходить на російські рублі. Відповідні документи підписали сьогодні в санкт-петербурзі міністр енергетики Віктор Каранкевич і голова правління ПАТ «газпром» алєксєй міллєр», — повідомила прес-служба уряду білорусі.

У повідомленні зазначається, що «ціна на природний газ, що постачається, з 1 квітня стала вигіднішою, ніж було передбачено чинною до сьогодні угодою».

«З урахуванням досягнутих домовленостей найближчим часом урядом буде прийнято рішення про зниження цінового навантаження на споживачів за споживаний природний газ», — йдеться у повідомленні.

Прем'єр білорусі роман головченко 2 квітня заявив, що республіка цього року розраховуватиметься з рф за постачання нафти й газу в російських рублях. «Ми перейшли на розрахунки в рублях за енергоносії. Це дуже важливо, це те, чого ми домагалися дуже довго, — відв'язування розрахунків від долара, тепер ми працюватимемо в російському рублі. Це не тому, що росія зараз вимагає від Заходу, абсолютно справедливо здійснювати розрахунки у їхній національній валюті», — сказав головченко.

За його словами, «це для нас вигідно економічно, ми завжди це виборювали».

Прем'єр білорусі також зазначав, що у рамках галузевих союзних програм сторони «істотно просунулися вперед до виходу на єдиний порядок ціноутворення на енергоносії для суб'єктів господарювання білорусі і росії».

«Це навіть не сотні мільйонів доларів, йдеться про мільярди доларів. Половину завдання вирішено цього року, повне рішення має відбутися, коли ми, згідно з планом, підпишемо відповідні договори щодо формування єдиного ринку нафти й газу», — сказав головченко.

Як повідомлялося, у середині березня парламент білорусі схвалив законопроєкт про ратифікацію протоколу про порядок формування цін при постачанні природного газу до білорусі та його транспортування газопроводами на території республіки. Документ було підготовлено з метою висловити згоду білорусі на обов'язковість для неї підписаного у листопаді 2021 року протоколу про внесення зміни до міжугодної угоди про постачання й транспортування газу від 25 листопада 2011 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти