У початок

КТК перестав публікувати статистику щодо відвантаження нафти на морському терміналі

Каспійський трубопровідний консорціум (КТК) не надав березневу статистику щодо відвантаження нафти на морському терміналі в новоросійську.

Традиційно компанія публікувала на своєму сайті реліз, присвячений підсумкам місяця, а також відповідні статистичні дані про навантаження у розділі «Поточна діяльність». На цей час веб-сторінка, де було опубліковано статистичні дані щодо відвантажень консорціуму за останні 17 років, недоступна.

У прес-службі КТК не назвали причин відмови від розміщення статданих.

Як повідомлялося, відвантаження нафти на морському терміналі КТК у лютому 2022 року склало 5,47 млн ​​тонн (+2,2% до січня-2022), відвантаження у березні 2021 року становило 5,165 млн тонн.

КТК — міжнародний нафтотранспортний проєкт за участю росії, Казахстану й провідних світових видобувних компаній, створений для будівництва й експлуатації магістрального трубопроводу довжиною понад 1,5 тис. км ті потужністю 67 млн ​​тонн нафти на рік. У систему надходить сировина переважно з великих родовищ західного Казахстану, і навіть від вітчизняних виробників, та потім перевалюється у порту поблизу новоросійська. На казахстанських вантажовідправників припадає близько 80% обсягу транспортування.

Як відомо, сировина консорціуму не підпала під заборону на імпорт російської нафти, яку було прийнято США через війну росії проти Україн. «Системи розподілу на кшталт тих, що діють у рамках КТК, можуть розділяти різні джерела сирої нафти, дозволяючи продавати і завантажувати сиру нафту, яка не має російського походження, окремо», — йшлося в коментарі Мінфіну США.

Також повідомлялося, що 23 березня КТК повністю призупинив навантаження нафти на терміналі у зв'язку з виявленими й можливими пошкодженнями виносних причальних пристроїв (ВПУ) через несприятливі погодні умови. 28 березня консорціум відновив прийом нафти в систему«Тенгіз-новоросійськ» на мінімальній продуктивності, а також навантаження танкерів через ВПУ-1.

Передбачається, що ремонтні роботи на ВПУ-2 і ВПУ-3 триватимуть не менше трьох-чотирьох тижнів. За даними Міненерго Казахстану, обсяг втраченого у зв'язку з цим видобутку країни може становити близько 320 тис. барелів на добу (1,3 млн тонн), якщо ремонт триватиме до кінця квітня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти