У початок

Регіональні АЗС зупиняються через затримку публікації нових граничних цін

Декілька регіональних мереж учора й сьогодні зупинили роботу автозаправних станцій через затримку публікації нових граничних цін урядом. Про це enkorr повідомили власники мереж на умовах конфіденційності. 

«Ми купили дизпальне в гурті за 39-40 грн/л, оскільки розраховували на новий ціновий бюлетень, який мав з'явитися 3 квітня згідно з відповідною постановою Кабміну. Відповідно до наших розрахунків, нова ціна мала б становити 41-42 грн/л. Оскільки станом на 5 квітня бюлетеня немає, ми змушені зупинити продаж», — розповів власник мережі з центральної України. 

«Ми стоїмо вже три дні, привезли імпортне пальне бензовозами за ціною 38 грн/л. Сенсу продавати його за регульованими 37,42 грн/л немає», — каже співрозмовник із західної України. 

Наразі офіційних пояснень затримки публікації нових граничних цін немає. 

Згідно з методологією розрахунку, роздрібні ціни на 3 квітня мають становити 35,82 грн/л на бензин А-95 й 41,27 грн/л — на дизпальне. Таким чином, зростання складе 2,30 і 3,84 грн/л. 

У середні березня уряд схвалив нову формулу розрахунку граничних цін, адаптувавши її до нової моделі постачання нафтопродуктів з Європи, а також врахувавши нульову ставку акцизів. Новий розрахунок було опубліковано негайно, що поставило трейдерів у скрутне становище через необхідність продавати за новою формулою наявне пальне, яке містило в собі акцизи й повну ставку ПДВ.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що урядові України необхідно тимчасово відмовитись від державного регулювання цін на пальне на АЗС задля стимулювання імпорту через західний кордон.

За його словами, сьогодні ціна на дизпальне в гурті складає 38-44 грн/л, тоді як регульована ціна на заправках – 37,42 грн/л. Це унеможливлює роботу невеликих регіональних мереж, оскільки собівартість дозволяє їм торгувати лише в західних областях. У решті регіонів через витратну логістику для них така робота буде в мінус.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти