У початок

BCS GM оцінив втрати росії 2023 року в $30-50 млрд через ембарго на нафту

BCS Global Markets (BCS GM) оцінює втрати російського бюджету на рівні $30-50 млрд 2023 року через нафтове ембарго Євросоюзу. Про це йдеться в огляді старшого економіста «Інвестбанку» Наталії Лаврової, повідомляє «Інтерфакс».

Шостий пакет санкцій ЄС передбачає відмову від закупівель російської нафти, що ввозиться морем, через шість місяців і від російських нафтопродуктів — через вісім місяців.

«Ці заходи можуть стати серйозним викликом для російської економіки, яка істотно залежить від нафтових доходів і її партнерства з Європою», — вважає Лаврова.

«Згідно з останніми даними про торгівлю, на ЄС припадає близько 50% російської нафти і нафтопродуктів (за нашими оцінками, у першому кварталі 2022 року ця частка збільшилася до 55%), що робить ЄС основним джерелом експортних доходів для росії. Проте за період з березня по квітень постачання нафти з росії скоротилися на 20%. рф все ще може знайти нові напрямки для експорту своєї нафти, але після введення нафтового ембарго це завдання ускладниться, отже, у середньостроковій перспективі торгова й бюджетна позиція рф може зазнати серйозних змін», — пише вона.

На її погляд, 2022 року зовнішні рахунки і бюджет росії, ймовірно, збережуть сильні позиції.

«Наші оцінки підтверджують, що навіть за несприятливого сценарію заборони на російську нафту, яка націлена на 75% постачань у ЄС 2022 року, зовнішні позиції росії залишаться сильними — торговий профіцит вищий за $250 млрд. Якщо ціни на нафту марки Urals перевищать $105 за барель, то ціновий ефект повністю компенсує втрати обсягів 2022 року», — йдеться у звіті BCS GM.

Тим часом 2023 року, як вважає економіст, ситуація може виявитися менш сприятливою, втрати бюджету рф можуть становити близько $30-50 млрд.

«У рамках стрес-тесту ці оцінки ґрунтуються на припущенні про 90% скорочення обсягів експорту нафти в ЄС, що, проте, буде частково компенсовано зростанням цін (тобто нам не потрібно робити припущення про можливі обсяги переспрямування нафтових потоків на схід). — Ми також маємо на увазі, що зміна експортних можливостей росії призведе до скорочення видобутку нафти, тому основний вплив санкцій на доходи бюджету транслюється через ПДВ та експортні мита. Таким чином, за несприятливого сценарію падіння видобутку на 30% (до 350 млн тонн) і вартості нафти Urals по $80 за барель доходи бюджету можуть виявитися на $50 млрд нижчими у 2023 році, ніж передбачено законом про бюджет. Однак якщо ціни на нафту Urals зростуть до $110 за барель, втрати становитимуть $30 млрд», — пише експерт.

З огляду на залежність росії від нафтових доходів (40% доходів бюджету проти 12% за рахунок газу), у 2023 році бюджетна позиція росії може опинитись під загрозою, резюмує Лаврова.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти