У початок

700 млн грн: кустарні виробники пального збільшують діру в державному бюджеті

Також є російською мовою

Імпорт октанопідвищуючих компонентів для кустарного виробництва бензину як безакцизних розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090) у липні 2021 року виріс більш ніж удвічі порівняно з аналогічним періодом торік – з 5,2 до 12,8 тис. т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі спеціального дослідження.

Липневий показник став рекордним за всю історію спостереження. Попередній рекорд було зафіксовано в травні-2 021 (11,5 тис. т).

Лідером у рейтингу одержувачів за підсумком звітного місяця стала група «БРСМ-Нафта» – 2,2 тис. т, яка здійснює самостійне виробництво високооктанових бензинів і альтернативного палива на міні-НПЗ у Гадячі (Полтавська обл.) й на нафтобазі в Переяславському (Київська обл.).

На другій позиції відбулася заміна: її зайняло ТОВ «Термінал» (ОКПО 32547138), яке ввезла 1 тис. т розчинників. Ця фірма прописана в Миронівці Київської області, де раніше фіскальні органи неодноразово накривали незаконне виробництво нафтопродуктів.

Харківська компанія «Пром Хім», яка раніше утримувала друге місце в рейтингу імпортерів розчинників, у липні перемістилася на третю сходинку з об'ємом 900 т. Цей оператор є спецімпортером розчинників для компанії «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» – оператора найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефа Харківської області, який постачає пальним зокрема мережу Моtto. За даними учасників ринку, одержувачем продукції міні-НПЗ у Мерефі є також мережа Brent Oil.

За даними «А-95», загалом у січні-липні 2021 р. в Україну було імпортовано 74,6 тис. т розчинників, що на 5% більше від показника січня-липня торік. Четверта частина всіх постачань (17,3 тис. т) припала на «БРСМ», 13,6 тис. т – на «Пром Хім». По 3,5 і 3,3 тис. т розчинників імпортували «Термінал» і «ВТГ-Трейдинг». Відзначимо, остання постачає розчинники для чотирьох міні-НПЗ з орбіти мережі SunOil (Решетилівка, Богодухів, Васищеве і Кременчук).

Розчинники (код УКТЗЕД 3814009090) – це суміш октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів: МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д.. Однак якщо перераховані компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензиновою» ставкою 213 євро/1000 л, то за кодом розчинників відносяться до безакцизних. Це стало можливим після внесення в травні 2020 року спеціальної правки до Податкового кодексу України.

За розрахунками Консалтингової групи «А-95», за сім місяців 2021 року прямі втрати державного бюджету внаслідок імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів як розчинників для лакофарбової промисловості досягли 700 млн грн.

Уперше про схему постачань розчинників стало відомо в лютому 2021 року. Нещодавно стало відомо, що Мінфін готує до внесення в парламент зміни до Податкового кодексу з метою ліквідації даної схеми, що ґрунтується на безакцизних позиціях.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти