У початок

32 500: вартість газу в гурті впевнено зростає

Також є російською мовою

Середня вартість скрапленого газу в Україні протягом тижня з 5 по 12 листопада зросла на 230 грн/т, до 31 880 грн/т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

Найвищі ціни залишаються у південному регіоні, найнижчі – у східному.

Регіон

Робоча вартість, грн/т

Столичний

31 600 – 32 000

Східний

31 300 – 31 800

Західний

32 000 – 32 500

Південний

31 800 – 32 500

Наповнення ринку, за оцінкою трейдерів, сьогодні збалансоване, хоча не обходиться і без локальних дефіцитних явищ. «У нас вистачає ресурсу, але вільно зараз придбати газ у західних областях, наприклад, досить важко», – повідомив представник великої роздрібної мережі. Втім, за його словами, ситуація може бути пов'язана з тим, що гуртовики максимально скоротили пропозиції в очікуванні можливого зростання цін.

Тим часом, цінова ситуація складається неоднозначна. З одного боку, динаміка у прайсах трейдерів дублює зміну цін на аукціонах внутрішніх виробників. З іншого, котирування на кордоні знову рухаються непередбачуваним чином. Так, за вартості ресурсу «Укргазвидобування» (daf східний кордон України) на рівні $850/т, за словами трейдерів, котирування Argus на тому самому базисі на $60-65/т нижче. Так, розрахункова вартість ресурсу «ТШО» і «Лукойлу», прив'язаних до котирування Argus daf кордон України, на тижні становила $783/т і $807/т відповідно.

У зв'язку зі значним перевищенням цін усередині країни оператори очікували на логічне зростання котирувань. «З урахуванням порізаних МЕРТів (скорочення обсягів експорту за спецдозволами МЕРТ РФ, — ek) зайвого газу точно не буде, і зростання на аукціонах демонструє, що трейдери страхуються, а фактичний рівень уже досяг реальної вартості постачання з моря. Котирування скоро підтягнуться – за такими цінами сьогодні газ не купити», – казав 4 листопада один із великих трейдерів.

Однак за результатами угод на майданчику Argus Open Market котирування несподівано знизилося. Так, за словами трейдерів, 8 листопада падіння становило $15/т, до $770. «Кажуть, хтось купив за такою ціною партію «Сургутнафтогазу». Отже, є газ і дешевший, ніж ми думаємо», — прокоментував той же трейдер зниження індексу.

До кінця тижня індекс хоч і зріс до $800, продовжує залишатися значно нижчим від рівня внутрішнього ринку.

Трейдери вважають, що наступного тижня зростання цін триватиме у регіонах із мінімальними цінами. «На останньому аукціоні УГВ викуплено лише третину обсягів, а отже, ажіотажу не буде», — вважає керівник відділу постачання трейдингової компанії з Києва.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти