У початок

Вітер з моря дув…


Олег Гірко, старший віце-президент з енергетики британського філіалу RJ O'Brien Limited у Лондоні

За даними американського Міністерства енергетики запаси нафти в країні безмежних можливостей впали на 12 мільйонів барелів (очікувалося всього мінус 400 тис. барелів), на 2,2 млн барелів поменшало бензину і на 1,5 млн – дизелю. Попри те, що рівень перероблення зріс на 1,3%.

При такій статистиці ринок зазвичай іде різко вгору, як ракета ППО за «шахедом». Brent зіграв з $86 до $87,40 за барель і… плавно просів. На цей час нафта за $86,50 за барель, тобто без змін.

У той час як полеміка здебільшого спрямована на зростання, падіння ринку після такої статистики змушує замислитись. А чи не забрати фішки зі столу й піти на море, в Одесі сезон у розпалі.

Морський експорт російської нафти зріс у червні на 5%, вивезення продуктів перероблення впало на 9%. Основний покупець нафти, як і раніше, Індія, а постачання в Китай упали на 130 тис. барелів. EU приєдналося до американських санкцій проти «совкомфлоту» 24 червня. Сімнадцять танкерів пароплавства перевезли 112,8 млн барелів нафти й 22,37 млн барелів нафтопродуктів з початку цього року. Навряд чи санкції якось вплинуть на продовження такого вдалого бізнесу. Надто коли індійський дизель із російської нафти на танкерах, застрахований у Lloyds of London, абсолютно спокійно розвантажують у європейських портах і продають на заправках.

Експорт американської нафти в Європу впав до 1,45 млн барелів на день – найнижче значення з липня 2022 року. Споживачі Старого Світу забажали дешевших місцевих і західноафриканських сортів. Нігерійський Bonny Light просів щодо Brent в останні кілька місяців. Водночас диференціал WTI/Brent здешевив купівлю за Dated, та й фрахт дешевший. Для вдалого трансатлантичного арбітражу диференціал повинен бути $5-6 за барель, але ніяк не 4, які ми бачимо на цю мить.

Європейський дизель пішов у контанго і не сказав, коли повернеться. На цей час липень-серпень торгують за -0,75 за тонну, тиждень тому ми бачили +3,5. Падіння попиту в Європі дещо балансується дефіцитом в Азії – надходження палива в Сингапурі впали до 200 кб на день – середній потік за січень-травень був 300 кб на день.

Перший пішов – ураган «Берил» зараз спустошує острови Карибського басейну. Маршрут не повинен зачепити нафтовидобувні платформи й НПЗ на березі, хоча деякі видобувачі згорнули виробництво. Урагани в цьому регіоні не рідкість, і сезон начебто розпочався. Що примітно, це «найсхідніший» ураган, який утворився в червні (зарано), і третій за силою вітру в Карибському басейні з 1855 року. Питання, що на нас чекає у липні-серпні, коли температура морської води зросте ще вище. Кораблі російського флоту залишили Кубу і пришвартувалися у Венесуелі. Береженого бог береже, точно не Севастополь.

***

Осла на прізвисько Дизель, що втік п'ять років тому в Каліфорнії, було виявлено у стаді диких лосів, і, судячи з усього, він виконує роль ватажка серед диких тварин. Питання, чи залишиться Байден у президентських перегонах, як і раніше, відкрите. Але лідера лосі точно матимуть.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти