У початок

Театр одного актора по-арабськи


Олег Гірко, старший віце-президент з енергетики британського філіалу RJ O'Brien Limited у Лондоні

Саудівська Аравія оголосила про зниження видобутку нафти на 1 мільйон барелів. Це уріже загальну продукцію монархії до 9 мільйонів барелів на день, тобто на 3 мільйони на день нижче за можливий обсяг. Програма має стартувати в липні, й у липні вона й закінчиться... Але можуть і продовжити. Інші члени картелю залишилися у ролі спостерігачів. Обіцяне на лютневому засіданні ОПЕК зниження на 500 тис барелів від росії начебто відбувається, але простежити його ніхто не може. Водночас Емірати досягли підвищення базової точки відліку для свого видобутку.

Реакція ринку була відповідною. Серпневий Brent відкрився вночі на $2 вище ($78.74) і зараз торгується в діапазоні $77-78 за барель, тобто на 1-1,5% вище за п'ятничні котирування.

Однак не варто недооцінювати фундаментальні чинники – квітневе оголошення про зниження продукції відбулося на тлі інших, переважно негативних макроекономічних чинників і реально почалося лише в травні. Morgan Stanley вважає, що котирування зростуть у короткостроковій перспективі, але не очікує на суттєві зміни балансу 2023 та 2024 років. Банк не передбачає подальшого зниження видобутку на цей рік. Goldman Sachs бачить Brent на позначці $95 за барель до грудня 2023 року. UBS передбачає зростання цін із липня, коли розпочнеться фактичне зниження видобутку.

Варто також зазначити, що Саудівська Аравія потребує ціни $80 за барель і вище. Тільки в цьому разі вони збалансують бюджет і зможуть продовжити фінансування мегапроєктів, спрямованих на трансформацію економіки. Як співав Бітлз: «Їсти дай!»

Цікавим моментом червневого засідання ОПЕК був той факт, що картель виставила за двері журналістів Bloomberg, Reuters, WSJ і багатьох інших видань. Генеральний секретар Аль Гайс прокоментував: «Це наш дім». Відомі випадки, коли журналісти бігали за членами картелю вулицями Відня і не давали людям спокійно попити каву, сподіваючись витягти бодай якусь дещицю інформації до офіційної заяви групи.

Тоді як рішення ОПЕК явно спрямоване на зростання цін, деякі учасники ринку бачать у цьому лише спробу утримати ринок на нинішньому рівні й використовуватимуть можливі стрибки як змогу продати трохи дорожче. У результаті все вирішить попит, а зараз черг за паливом не спостерігається.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти