У початок

Саудівська Аравія обіцяє значні скорочення видобутку нафти в липні

Саудівська Аравія суттєво скоротить свій видобуток у липні на додаток до ширшої угоди ОПЕК+ щодо обмеження постачань до 2024 року, оскільки група прагне підвищити низькі ціни на нафту, повідомляє Reuters.

Міністерство енергетики Саудівської Аравії заявило, що видобуток у країні впаде до 9 млн барелів на добу (б/д) у липні з приблизно 10 млн б/д у травні, що є найбільшим скороченням за останні роки.

«Це саудівський льодяник, — сказав на прес-конференції міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз. – Ми хотіли зробити торт льодом. Ми завжди хочемо додати напруги. Ми не хочемо, щоб люди намагалися передбачити, що ми робимо... Цей ринок потребує стабілізації».

ОПЕК+, яка об’єднує Організацію країн-експортерів нафти та її союзників на чолі з росією, викачує близько 40% світової нафти, що означає, що її політичні рішення можуть мати значний вплив на ціни на нафту.

Несподіване рішення про скорочення постачань у квітні ненадовго призвело до здорожчання міжнародної еталонної нафти марки Brent приблизно на $9, але відтоді ціни впали під тиском занепокоєння щодо слабкості світової економіки та її впливу на попит.

Саудівська Аравія – єдиний член ОПЕК+, який має достатньо вільних потужностей і сховищ, щоб легко зменшувати й збільшувати видобуток.

Вона змогла швидко відреагувати на надлишок пропозиції, який послабив ринок на ранніх стадіях пандемії 2020 року, коли група виробників запровадила рекордне скорочення виробництва.

ОПЕК+ скорочує видобуток на 3,66 млн б/д, що становить 3,6% світового попиту, включаючи 2 млн б/д, погоджені торік, і добровільні скорочення на 1,66 млн б/д, узгоджені в квітні.

Ці скорочення діятимуть до кінця 2023 року, а в неділю, 4 червня, ОПЕК+ у ширшій угоді щодо політики видобутку, погодженій після семигодинних переговорів, заявила, що продовжить їх до кінця 2024 року.

Однак багато з цих скорочень не будуть реальними, оскільки група знизила обсяги для росії, Нігерії й Анголи, щоб привести їх у відповідність із фактичним поточним рівнем виробництва.

Навпаки, Об’єднаним Арабським Еміратам було дозволено підвищити обсяг видобутку приблизно на 0,2 млн б/д, до 3,22 млн б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти