У початок

Shell підтримує проєкт із безпеки дітей на дорозі

Також є російською мовою

Елена Лизвинская, руководитель обучающего проекта #iKID и эксперт по безопасности детей

21 грудня 2020 року компанія Shell долучилася до навчального проєкту #iKID із безпеки дітей. Він охоплює 10 середніх навчальних закладів міста Києва.

Завдяки інформаційно-тренувальним урокам учні київських шкіл довідалися, як безпечно переходити вулицю, бути помітним для водіїв, а також як діяти при зустрічі з незнайомою людиною. На завершення навчання дітки отримали світловідбиваючі флікери, які вони носитимуть темної пори доби для власної безпеки.

Керівниця навчального проєкту #iKID, експертка з безпеки дітей Олена Лізвінська поділилася з нами своїм баченням безпекової ситуації в Україні, а також надала рекомендації для дітей і дорослих.

ТРОХИ СТАТИСТИКИ

Згідно з офіційними даними, кількість ДТП в Україні за 2020 рік становила 168 107 випадків, із них 4 432 — за участю дітей. Унаслідок цього 3 957 дітей було травмовано, 168 – загинули... Загалом ДТП за участі пішоходів становить 33% від загальної кількості дорожньо-транспортних пригод на дорозі.

ЧОМУ БЕЗПЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ НА ДОРОЗІ Є НАШИМ ПРІОРИТЕТОМ

Свідоме й відповідальне ставлення до проблеми безпеки дітей спонукало мене розробити навчальний проєкт #iKiD. І ось уже минає восьмий рік його успішної дії, спрямованої на безпеку кожної дитини від народження до 12 років. І вельми приємно, що завдяки підтримці компанією Shell Retail в Україні мого навчального проєкту з безпеки дітей #iKiD ми маємо змогу доносити дітям украй важливі знання, які збережуть їм життя.

Наші діти значно вразливіші від дорослих, а тому потребують більшої уваги, ніж прийнято вважати. І такі раніше популярні вислови, як «ми ж якось виросли», «ми якось вас виростили», вже не відповідають реаліям і дійсності сучасного світу, в якому живуть і зростають наші діти.

Світ дуже змінився, ми живемо у часи розвинених технологій і великих швидкостей. Вони спричинюють і нові загрози в суспільстві, про які ми, дорослі, раніше й не підозрювали. Однак єдине, що ніколи не зазнає змін, — це наша любов до своїх дітей, а отже, і турбота про їхню безпеку.

ЯК МИ ПРАЦЮЄМО З ДІТЬМИ

Під час уроків у школах від дітей я чую, про що саме вони думають, з якими ситуаціями їм складно впоратися й чому вони не завжди звертаються за допомогою.

Тому наші заняття — це не сухі «академічні» лекції. Це захопливе обговорення частих ситуацій із повсякденного життя. І дитина розуміє й вчиться, як саме діяти за тих чи інших обставин. Важливо не тільки вислуховувати дітей, а й відповідати на їхні запитання, хай якими складними вони є. Загалом обговорювати ситуацію разом, адже її аналіз із різних позицій допомагає запропонувати більше варіантів рішень.

На лекціях для батьків я розповідаю, як уникнути загрозливих ситуацій для здоров’я та життя дитини в соціальних мережах, у спілкуванні з однолітками й дорослими. Батьки мають знати: почуватися в безпеці та дбати про безпеку дитини — це першочергова потреба для кожних мами й тата.

На тренінгах для фахівців, які займаються доглядом за дітьми, розповідаю, як створити безпечні умови для дітей під час прогулянки на вулиці чи активних ігор. А також  навчаю алгоритмам, як надавати першу допомогу.

Тож принагідно поділюся з вами п’ятьма ефективними правилами для безпеки ваших дітей на щодень:

ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ НА ВУЛИЦІ ДЛЯ ДІТЕЙ

1. Треба бути помітним на дорозі для всіх учасників руху.

2. Завжди необхідно надівати захисний шолом, коли їдеш на велосипеді, самокаті, роликах, скутері, моноколесі чи гіроборді.

3. Дорогу треба не перебігати чи переїжджати, а тільки переходити пішки.

4. Коли дорослі порушують правила дорожнього руху, це не привід дитині чинити так само.

5. Ситуація на дорозі може змінитися вмить, тому треба бути уважним на дорозі постійно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти