У початок

Морський сезон – цілий рік!

Також є російською мовою

Юрий Кузьмин, коммерческий директор «Ультрамарин Трейдинг»

Якщо з новою реальністю обмежень всі зіткнулися з труднощами «куди поїхати у відпустку», то на ринку СВГ України інші труднощі: «звідки приїхати з газом». В обох випадках варто подумати про море, і ось чому.

Морське узбережжя України чудове для відпочинку в літній сезон, і те ж саме вже можна сказати про «морський» скраплений газ. Раніше імпорт морем був конкурентоспроможним в Україні лише в теплі місяці, проте в останні роки сезон морських постачань став набагато тривалішим. Наприклад, у 2019 р. арбітражне вікно було причинене лише в двох осінніх місяцях, а в 2021 р. перші човни причалили вже в лютому. Втім, котирування Sonatrach дозволяли завозити газ з моря й у січні, але імпортерам повірити в це було складно.

За останні кілька років простежується чітка тенденція: вартість газу в Україні стабільно вища, ніж у Чорному морі, а значить практично завжди присутній арбітраж. Наприклад, улітку 2020 р. імпорт від Sonatrach був прохідним навіть для столичного регіону.

Котирування на скраплений газ 2018-2021 $/т

Звичайно, думки про потенційний обсяг заміщення традиційних джерел постачання морським ресурсом різняться. У 2020 р. українські порти перевалили 86 тис. т, реалістичний прогноз на цей рік – 150-170 тис. т, або 8-9% ринку!

Ми всі спостерігаємо інтенсивний трафік у порту Одеси, мінімум 3 танкери-газовози на місяць, які приходять з 10-12 тис. т. «Укрлоудсистем» технічно здатний прийняти/опрацювати більше кораблів і наростити обсяг до 16 тис. т на місяць, та поки таке збільшення локальний ринок «проковтнути» неспроможний.

Термінал у порту «Миколаїв» здатний здійснювати перевалку до 5 тис. т/міс.. Наше вузьке місце – брак достатніх потужностей зі зберігання, що критично підвищує вимоги до планування графіка відвантажень. Як вихід із ситуації ми бачимо продаж «довгих» контрактів із прив'язкою до значень котирування Sonatrach. За підсумками роботи торік такий контракт був дуже вигідним, а цього року обіцяє стати ще привабливішим. До речі, перший український покупець з морським TERM'ом з'явиться зовсім скоро – контракт буде підписано найближчими днями.

Відсутність будь-якого зберігання в Чорноморську – абсолютно не привід списувати його з рахунків. Як ви знаєте, термінал недавно розпочав перевалку технічного бутану для «Карпатнафтохіму». Повернення в оборот парку вагонів «Укрспецтрансгазу» технічно дозволяє вивезти з Чорноморська понад 20 тис. т газу на місяць. Думаю, що «десятка» – абсолютно посильний обсяг зі змогою подальшої доставки на ГНС, аж до центральних регіонів.

Я ні на що не натякаю, та вже сьогодні ми безболісно виходимо на заміщення обсягів «Роснафти»...

Морський імпорт СВГ 2019-2020, тис.т

А в травні-червні цього року морські ворота країни будуть ще ширшими за рахунок запуску перевалки в Бердянському морському порту. Законтрактований обсяг за цим напрямком - від 3 000 т/міс .. У покупців з TERM'ом буде змога забрати газ на зручному для них базисі: в Миколаєві або Бердянську. Таким чином відкриється ще одна можливість забезпечення регіону ресурсом з більш гнучкою логістикою, минаючи ГНС.

Багато хто все ще побоюється «заходити в море». У мене й самого були колись такі сумніви. Та статистика останніх років раз по раз наполегливо підтверджує: в теплу пору року, коли в країні максимально затребуваний газ, морські котирування більш ніж конкурентоспроможні. Ціни морського ресурсу в більшою мірою чутливі до таких світових тенденцій як надлишок СВГ на світовому ринку, й ціна завжди компенсується арбітражами постачань з різних континентів. Саме тому на морі немає спекулятивної складової, яка яскраво проявляється на сухопутних маршрутах під час зміни попиту – там завжди прогнозована ціна. І чим більше морського ресурсу буде в Україні, чим глибше він проникатиме, тим швидше він стане впливати на значення сухопутних котирувань.

Сьогодні активізація морського постачання українського ринку відкриває країні шлях до незалежності від північних індексів і реальної диверсифікації постачань скрапленого газу. Долучайтесь!

Розрахункова вартість СВГ за довгостроковими договорами в південних регіонах, 2021 г.. $/т

Розрахункова вартість СВГ за довгостроковими договорами в центральних областях, 2021 г.. $/т

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти