У початок

Акцизи по 100: що буде й чого не буде


Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95»

У парламент внесено законопроєкт про повернення акцизів на пальне. Кабмін запропонував уніфіковану ставку 100 євро за 1000 л для бензину, дизпального й скрапленого газу.

Також уже почались інсинуації щодо ПДВ, начебто уряд запропонував повернути його до 20% замість поточних 7%. Мої джерела кажуть, що такої пропозиції наразі немає. І це добре! Бо ПДВ – найбільш криміналізований податок, який держава не зможе нормально адмініструвати, а отже він буде текти у кишені особливо хитрих співгромадян.

Уже почався й ґвалт щодо подорожчання. Та чи так усе?

Отже, основні моменти.

  • Ставка 100 євро – це відчутно менше, ніж було раніше (в середньому 135 евро). Тобто уряд вирішив починати з м’якого варіанту. У гривні акциз на всі марки пально складе 4 грн/л (з ПДВ). Це 8% від роздрібної ціни на бензин і ДП й трохи більше за 10% від ціни на автогаз.
  • Бюджет може розраховувати на 3,39 млрд грн на місяць (3,6 млрд грн з ПДВ). Поки не знаю, як у Мінінфраструктури нарахували 2 млрд грн на місяць, про які згадується у пояснювальній записці до законопроєкту. Можливо, недооцінили обсяги споживання.
  • Здорожчання бензину й дизпального НЕ БУДЕ! Світові ціни за останній час відчутно просіли, це створює потенціал для зниження цін в Україні на 3-4 грн/л. Акциз перекриє це зниження, внаслідок чого ціни стабілізуються біля поточних позначок: бензин А-95 – 50-52 грн/л, дизпальне – 51-53 грн/л.
  • Стабілізується на поточних значеннях і ціна на скраплений газ (27-28 грн/л). Цінова пропорція газ-бензин становитиме біля 60%, тобто ефективність використання автогазу повністю зберігається. При цьому, як свідчать розрахунки, бюджетні надходження від скрапленого газу дещо перевищать надходження від бензину. Це дуже зворушливо й нагадує кращі українські родинні традиції: дитину (скраплений газ) довго пестили, оберігали, вона виросла й тепер почала допомагати своїй родині. Як на мене, це дуже круто!

Тому пропоную відставити паніку і зраду. Ніхто не хоче податків: ані ринок, ані споживач. Але воюючій державі потрібні гроші. Запропонований варіант дуже лайтовий, я думав, буде екстремальніше).

P.S. Дивують нардепи, притому й включно з провладною фракцією, які вже бігають і всіляко підкреслюють, що це не вони, це уряд пропонує підвищити податки. Це рефлексія на закиди про те, мовляв, що ціни виростуть на 10 грн/л. Грьобані популісти, навчіться користуватись калькулятором, щоб порахувати 100 євро за курсом і додати 7% ПДВ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти