В начало
Продовжуємо заправлятися російським газом

Продовжуємо заправлятися російським газом

- Puls Biznesu

Імпорт у Польщу газу з росії мав припинитися ще торік, однак він досі процвітає. Політики пояснюють це відсутністю санкцій з боку ЄС, а частина бізнесу лобіює відмову від них.

російський СВГ продовжує рухати польські машини

Росія залишається провідним постачальником СВГ у Польщу, а головним експортним ринком є Україна. Санкцій немає, бізнес продовжує сперечатися з цього приводу, але є й ті клієнти, які вимагають винятково неросійський газ.

Нові антиросійські санкції, що набули чинності з 5 лютого, не включають СВГ, який використовується в Польщі як автогаз для автотранспорту.

Ми попросили Польську асоціацію скрапленого газу (POGP) надати актуальні дані для польського ринку CВГ за 2022 рік. Вони показують, що хоч агресія росії проти України позначилася на цьому ринку, але постачання СВГ з рф у першій половині року зменшилися незначно.

Швеція зміцнюється

Польське виробництво задовольняє лише п'яту частину потреби польського ринку, тож основою є імпорт. росія - лідер постачань (дані наведено нижче) - утримала свою позицію у першій половині 2022 року. POGP надала нам дані щодо імпорту за місяцями, але вони не відображають цього тренду — після скорочення імпорту з росії у травні він у червні знову показав зростання.

Дуже значне зростання постачань зі Швеції. За це відповідає, напевно, «Гаспол», компанія яка в березні 2022 року оголосила про відмову від постачання з росії, а її власник, голландський SHV, має у Швеції термінал у Карлшамні. У Польщі компанія «Гаспол» має термінал у Гданську.

Зросли постачання СВГ з Казахстану, котрий раніше постачав у Польщу більше обсягів, які останніми роками зменшилися. У зв'язку з війною багато компаній повернулися до раніше підписаних контрактів, але Анджей Олеховський з POGP ставиться до цього обережно. Він звертає увагу на те, що постачання з Казахстану йдуть через росію, що ризиковано.

Анджей Олеховський підкреслює, що показники не враховують ще постачань із Близького Сходу, які скоро з'являтимуться, що є ефектом входу на польський ринок компанії «Сауді Арамко».

З росії через Латвію

Зростання постачань з Латвії збігається з даними агентства Reuters, яке 26 січня повідомило, що 2022 року російські постачальники збільшили вдвічі обсяг постачань у три держави Балтії, а найбільший обсяг було постачено саме в Латвію. Одночасно, як інформує Reuters, цей додатковий обсяг було продано в інші країни, в основному в Україну, яка перед повномасштабною агресією росії купувала продукт в рф й білорусі, а з початком цієї агресії 24 лютого минулого року почала купувати його на Заході.

«Українські компанії купують газ з Литви й Латвії, а його походження, швидше за все, російське», – пише Reuters.

У польському реекспорті СВГ також помічено український тренд. Помісячні дані показують, що обсяг постачання з Польщі в Україну сильно зріс уже з квітня 2022 року. Анджей Олеховський підтверджує, що у другій половині року цей тренд тривав.

Терміни були й минули

У квітні 2022 року прем'єр-міністр Матеуш Моравецький повідомив, що під кінець року Польща відмовиться від імпорту СВГ з росії. Його підтримував віце-прем'єр Яцек Сасін, а Міністерство клімату стверджувало, що обговорюватиме це питання на форумі ЄС.

Бізнес до питання санкцій підходить неоднозначно. З одного боку, Gaspol підтверджує відмову від постачань з росії. Опоненти ж кажуть, що Gaspol робить це тому, що має інфраструктуру й термінали для цього. З іншого боку, компанія Polski Gaz, яку контролює дружина російського бізнесмена Якова Голдовського, а також асоціація Polski Izba Gazu Plynnego (PIGP) підтримують лише санкції на європейському рівні. Та їх поки що немає.

«Нема загрози санкцій»

Puls Biznesu отримав у січні листа, якого Павло Бєльський, голова правління компанії Polski Gaz, надіслав членам PIGP. У ньому він повідомив, що внаслідок зусиль PIGP як мінімум дна півроку «немає загрози санкцій на СВГ із росії». З його слів, це заслуга кампанії, проведеної Genesis PR, «проти необдуманих раптових санкцій».

У травні 2022 року Genesis PR організувала інтерв'ю Puls Biznesu і Павла Бєльського. Голова правління Polski Gaz наводив як аргумент, що санкції мають бути на рівні ЄС, а «окремі компанії, які підтримують ембарго на постачання СВГ з росії, загрожують безпеці польських клієнтів». Він також повідомив, що потрібен час до кінця року, щоб підготувати мінімальний план дій щодо напрямків постачань.

«Ми, як і PIGP, підтримуємо санкції на російський газ і закликаємо до санкцій на рівні Євросоюзу», – пише сьогодні у своїй заяві Павло Бєльський.

Він також звертає увагу на те, що середній рівень імпорту газу з інших напрямків становить 50%. Крім цього, він скаржиться, що співпраця компаній у рамках бізнесу СВГ не складається як слід.

«Це стосується в основному терміналу в порту Гданська (який належить компанії Gaspol), котрий за плату повинен бути доступним також іншим компаніям, а попри наші запити цього немає», — пише Бєльський.

«Кожна компанія, яка до нас звертається, може з нами працювати. Це може бути співпраця в рамках гуртових продажів, коли ми беремо повну відповідальність за постачання продукту морським шляхом. У рамках цієї схеми ми співпрацюємо з десятками компаній різного масштабу. На нашому терміналі здійснюються також навантаження продуктів суб'єктів, які конкурують із нами. Ми як оператор терміналу не відмовляємось без обґрунтування від такої співпраці», — відповідає Мацей Хиж, прес-аташе «Гасполу».

Внесок за кампанію

У листі до членів PIGP Павло Бєльський заохочує інші компанії фінансувати внески для агентства Genesis PR і дякує за попередні внески на цю мету компаніям: Glob-Terminal, Gas Trading Podkarpacie, Solumus Gaz і Polski Gaz.

Glob-Terminal просив нас звертатися з питань щодо цієї теми до PIGP, а Solumus Gaz не відповів узагалі. Відповідь надіслала компанія Gas Trading Podkarpacie, яка раніше входила до складу PGNiG, а сьогодні - до PKN Orlen.

«Товариство є членом PIGP багато років і змушене сплачувати членський внесок. Не вдавалося до кроків, зазначених Puls Biznesu як протисанкційні(...) ніколи не було проти санкцій, пов'язаних із агресією росії проти України. Санкції залишаються справою політики держави й міжнародних структур, таких як ЄС. У разі можливих санкцій товариства групи PKN Orlen їх дотримуватимуться», — повідомляє Gas Trading Podkarpacie.

Фірма наголошує, що ні 2022-го, ні 2021 року не купувала газу з росії й не експортувала його в Україну.

Клаузулами в російський СВГ

Окрім браку санкцій, на польському ринку є компанії, які вимагають постачання неросійського газу.

«Компанія BP ввела запис у закупівельних контрактах, що виключає можливість постачання газу з росії чи білорусі», – повідомляє Міхал Обігала, директор стратегічних проєктів ВР, однієї з найбільших мереж автозаправних станцій у Польщі.

Він визнає, що багато імпортерів продовжують постачати російський газ з економічних причин, але водночас упевнений, що можливою є поступова відмова від цих постачань. Коли запитуємо про можливості сертифікації походження СВГ, він ставиться до цього скептично.

«На відміну від інших типів палива, СВГ з росії не піддається санкціям ЄС чи Польщі. У зв'язку з цим великі обсяги дешевого газу надходять із росії, що викликає проблеми на ринку в галузі конкурентоспроможності. Вимога до сертифікації, яка підтверджує походження продукту, не принесе, на наш погляд, очікуваних результатів», – підсумував Міхал Обігала.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти