В начало
На шляху до сталого розвитку галузі: як і навіщо Shell підтримує розвиток стартапів

На шляху до сталого розвитку галузі: як і навіщо Shell підтримує розвиток стартапів

Спецпроект

Рухаючись до досягнення глобальних цілей — зокрема, до перетворення на бізнес із нульовими викидами, до енергетичного переходу — в Shell усвідомлюють, наскільки важливо не лише дбати про власну операційну діяльність, а й впливати на те, щоб уся галузь рухалася в напрямі сталого розвитку. Для того, щоб знаходити нестандартні рішення сучасних викликів і стимулювати інноваційність підходів та ідей, компанія всіляко підтримує відповідні стартапи, допомагаючи їм масштабувати свої проєкти. У який спосіб компанія сприяє розвитку перспективних стартапів та які напрями вважає пріоритетними? Про це докладно повідомляється в статті.

Shell Ventures

Головним підрозділом Shell, який відповідає за розвиток стартапів, є Shell Ventures. Заснований 1996 року, Shell Ventures був одним із перших корпоративних венчурних фондів у нафтогазовій індустрії. Відтоді метою його діяльності є допомога в комерціалізації інноваційних бізнесів та прискорення розробок і впровадження нових технологій задля трансформації енергетичної галузі.

Shell Ventures здійснює насамперед значні міноритарні інвестиції — тобто такі, що менше, ніж 50%, і які не становлять контрольної частки капіталу. Крім того, Shell Ventures пропонує компаніям доступ до технічної й наукової експертизи, засобів дослідження та розробки, допомогу з пілотними польовими випробуваннями, а також надає унікальний доступ до глобальної клієнтської бази й розвиненої мережі підрядників і постачальників.

На сьогодні портфель Shell Ventures налічує вже понад 90 стартапів, які пропонують інноваційні рішення у сферах енергетики, мобільності, цифровізації, управління викидами та ресурсами.

●      У напрямі розвитку енергетичної галузі компанія підтримує проєкти, які допомагають споживачам управляти використанням енергії, вирішують проблеми енергозабезпечення віддалених громад, сприяють розвитку виробництва та зберігання відновлюваної енергії.

●      У сфері мобільності Shell Ventures інвестує у транспортні технології та бізнес-моделі, які пропонують новий погляд на переміщення людей і вантажів, водночас дбаючи про зменшення шкідливих викидів.

●      З метою цифровізації енергетичної та транспортної галузей Shell допомагає стартапам, які пропонують нові ефективні способи аналізу та використання даних, а також оптимізують технології децентралізації енергетичних систем.

●      У пошуку рішень щодо кращого управління викидами, венчурний фонд підтримує бізнеси, які працюють над декарбонізацією різних секторів та розширюють можливості використання вуглецю.

●      А для вдосконалення управління власними ресурсами Shell Ventures інвестує в рішення, які допомагають підвищувати ефективність та безпеку операційної діяльності бізнесу.

Для того, щоб посилити підтримку інноваційних компаній, які працюють над прискоренням енергетичного переходу, минулого року фонд Shell Ventures виділив додаткові 1,4 мільярда доларів США, що будуть інвестовані упродовж наступних 6 років у проєкти різних галузей і сфер, зокрема: відновлюваних джерел енергії, зберігання та утилізації вуглецю, мобільності, транспортування й логістики, циркулярної економіки та інших природоорієнтованих рішень.

Одним із перспективних проєктів у портфелі Shell Ventures, спрямованих на оптимізацію використання енергії через застосування штучного інтелекту, є нідерландський стартап Net2GRID.

Компанія Net2GRID пропонує місцевим постачальникам електроенергії рішення, яке дає змогу ділитися інсайтами щодо підвищення кінцевими споживачами енергоефективності осель. Усю практичну інформацію стосовно споживання енергії стартап збирає за допомогою «розумних» лічильників та аналізує з використанням штучного інтелекту. Це дає змогу створювати прогнози й давати корисні поради для оптимізації енергоспоживання.

Крім цього, аналіз даних від Net2GRID допомагає постачальникам енергії мінімізувати ризики та точно прогнозувати попит, сегментувати клієнтів і пропонувати їм персоналізовані послуги, а також допомагає розширювати кількість енергетичних послуг.

Інвестиції Shell компанія спрямовує на розширення можливостей аналітики даних, оптимізацію користувацького досвіду, а також на прискорення розробок нових рішень для окремих громад та платформ віртуальних електростанцій.

Прогресивне рішення щодо підвищення енергоефективності центрів обробки даних пропонує інший стартап, яким опікується Shell Ventures, — це компанія Asperitas.

У сучасному світі, де кількість інформації збільшується щосекунди, дата-центри впливають як на здатність звичайного користувача соцмережі, приміром, поділитися фото, так і на можливість компаній здійснювати свою операційну діяльність. Забезпечення безперебійної роботи дата-центру вимагає значних ресурсів, зокрема, електроенергії. Для того, щоб наблизити сферу збереження даних до енергетичної нейтральності, в Asperitas розробили технологію ImmersedComputing®, яка за допомогою рідинного охолодження зануренням зменшує енергетичний слід діяльності ІТ шляхом усунення витрат енергії на апаратне забезпечення. Це відбувається завдяки тому, що технологія використовує природну конвекцію для циркуляції рідини — а, отже, не потребує насосів та додаткової енергії для забезпечення їхньої діяльності.

Крім цього, рішення Asperitas передбачає охолодження з наступним нагріванням води. З одного боку, це дає змогу охолоджувати дата-центри навіть за високої зовнішньої температури, що усуває потребу утримувати холодильні установки. З другого — перетворює всю електроенергію, якої потребує обладнання, на придатну для використання форму енергії — теплу воду щонайменше 55 градусів за Цельсієм. Це відкриває потенціал дата-центрів до перетворення їх також на постачальників тепла, що можуть задовольняти потреби своїх регіонів.

До слова, 2018 році команда Asperitas перемогла в NewEnergyChallenge — одній із численних ініціатив Shell, спрямованій на розвиток стартапів.

NewEnergyChallenge

NewEnergyChallenge — це щорічний конкурс стартапів у галузі відновлюваної енергетики, який проводить Shell спільно з компаніями Rockstart, UnknownGroup і YES!Delft. Метою цього конкурсу є пошук рішень відразу для двох глобальних викликів, що наразі стоять перед суспільством, — стрімкого зростання попиту на енергію та потребу в зменшенні викидів CO2 при її виробництві.

До участі в NewEnergyChallenge запрошуються стартапи з Європи та Ізраїлю, які пропонують інноваційні енергетичні проєкти у сферах мобільності, зберігання та управління енергією, виробництва водню та переробки вуглецю. Компанії-переможці отримують необхідний доступ до інвесторів й експертів, знань, контактів, фінансування та підтримки, які потрібні для масштабування бізнесу та здійснення змін в енергетичній системі.

Цього року фокус конкурсу був спрямований на пошук передових технологій і цифрових рішень у сфері енергоефективності, а також уловлювання, зберігання й використання вуглецю. Переможцями було обрано британський стартап CyanoCapture та ізраїльський проєкт ParAir — обидва працюють над розробкою власних технологій з уловлювання вуглекислого газу з атмосфери.

Компанія CyanoCapture запропонувала природоорієнтоване рішення для вловлювання вуглецю з атмосфери, що ґрунтується на використанні генетично модифікованих ціанобактерій та може застосовуватися у промислових масштабах.

Ціанобактерії є ключем революційної технології стартапу. Це фотосинтезувальні водні мікроводорості, які виробляють 50% кисню у світі. Ці організми характеризуються значно вищою ефективністю фотосинтезу, ніж звичайні рослини, а тому мають невикористаний потенціал до масштабного вловлювання вуглецю. Щоб пришвидшити вбирання вуглецю ціанобактеріями, у CyanoCapture їх генетично модифікували. Тож вуглець, що у звичайних водоростях перетворювався б на біомасу повільно, може бути спрямований на синтез безлічі цінних біопродуктів.

Для того, щоб максимізувати уловлювання вуглецю, в компанії пропонують вирощувати ціанобактерії у фотобіореакторі, конструкція якого даватиме змогу збирати якомога більше світла для фотосинтезу й додатково підвищуватиме ефективність процесів. Розміщувати такі фотобіореактори можна буде безпосередньо перед місцем виведення концентрованого вуглекислого газу з промислових об’єктів у повітря. Таким чином, промислові димові гази будуть проходити потужною мережею очищення й досягатимуть атмосфери вже у формі газу, що містить значно нижчий рівень CO2 та насичений киснем.

Команда іншого переможця NewEnergyChallenge 2022 — ізраїльського стартапу RepAir — розробила доступну, сталу та придатну для масштабування систему прямого уловлювання газу з повітря (directaircapture — DAC), що споживає лише третину енергії порівняно з альтернативними технологіями DAC. Рішення RepAir базується на електрохімічному пристрої, який використовує електрику для відділення вуглекислого газу з повітря.

Особливістю технологій прямого уловлювання з повітря є те, що вони можуть вловлювати CO2 не лише з точкових джерел, таких як завод чи електростанція, а й безпосередньо з повітря — тож вони не мають прив’язки до конкретного місця.

У RepAir для застосування та значного здешевлення цієї технології винайшли однойменний інноваційний електрохімічний пристрій, що використовує електрику для відділення CO2 через унікальну селективну мембрану. Пристрій не потребує опалення чи води й працює виключно на електроенергії, а також може легко масштабуватися завдяки модульній структурі. Перетворюючи повітря на два окремих гази — чисте повітря та вуглекислий газ, — він також може розміщуватися в місцях утилізації CO2, що знижує потенційні витрати на транспортування чи збереження вуглекислого газу порівняно з конкурентними технологіями.

Інвестиції в розвиток перспективних стартапів не лише допомагають пришвидшувати прогрес всієї індустрії, а й дають змогу інвестиційним бізнесам першими мати доступ до інноваційних технологій та залучати перспективних партнерів. Це саме та взаємодія, від якої, зрештою, виграють усі.

Джерела світлин: депозитарій компанії Shell

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти