В начало
Безпечний балон. Відео, калькулятор, інфографіка

Безпечний балон. Відео, калькулятор, інфографіка

- Артем Куюн, експерт Консалтингової групи «А-95»

Стихійне зростання кількості недосвідчених користувачів очікувано призвело до низки нещасних випадків у різних містах. Тільки у Києві за неповну половину грудня зафіксовано 15 вибухів балонів різного об'єму. Аби мінімізувати небезпеку, базові правила заправки мають знати й виконувати не тільки юзери, а й працівники АЗС, які з дозволу власників чи без нього наповнюють балони.

У цьому матеріалі enkorr зібрав докупи відеоінструкції, інфографіку й онлайн-калькулятор з розрахунку безпечного обсягу наповнення балонів. Сподіваємося, це допоможе врятувати не одне життя.

Заправка. Взимку  максимум 80%

Найпоширеніша причина вибуху – надлишкове заправлення балона. Заправлений на морозі й занесений у тепле приміщення газ різко розширюється, внаслідок чого тиск у балоні може підвищитися до рівня, якого метал уже не витримує. Так стається вибух. Саме тому балон не можна заповнювати повністю, а лише на 80% ємності, вказаної на ньому.

Проте порожнім буває тільки новий балон. Залишок, який не випаровується, залежить від якості газу й може сягати 35% обсягу балона. Як вирахувати, скільки газу в балоні й, відповідно, скільки можна дозаправити до 80% — у відео.

Для зручності ми також зробили листівки з готовими розрахунками для типових видів балонів.

Також, сподіваємося, багатьом стане у нагоді нескладний калькулятор.

Номінальна ємність балону, л
Нетто вага балону (тара), кг
Брутто вага балону (вага зараз), кг
Максимальний обсяг заправки, л

Спеціальне обладнання для наповнення побутових балонів на заправках є, хоча і коштує чимало грошей. Обладнання станції примітивними підлоговими вагами дасть змогу провести нескладні розрахунки й суттєво підвищить безпеку користувачів балона. Такі інвестиції по кишені всім.

Користування. Герметичність передусім

Витікання газу – друга з основних проблем, що здатні наробити біди.

Простий метод перевірки герметичності з’єднань балона з газовим приладом – у відео.

Не буде зайвим перевірити прямо на заправці справність вентиля. Обладнання АЗС ємністю з мильним розчином чи аналогом також не потребує значних фінансових вливань, хоча так само допоможе скоротити кількість нещасних випадків.


Решта рекомендацій для підвищення безпеки використання газу у побуті стосується юзерів балонів. Про всяк випадок нагадаємо про них тут, адже знаємо, що серед читачів enkorr є чимало користувачів скрапленого газу.

  1. Провітрюйте приміщення, де горить газ. Горіння пропан-бутану поглинає багато кисню, тому чадний газ утворюється швидко.
  2. Закривайте вентиль на балоні після кожного використання. Доведіть цей процес до автоматизму.
  3. Тримайте балон подалі від джерел тепла, як то каміни, обігрівачі і т.д..
  4. Регулярно возіть балони на сервіс. Контори, що займаються сервісом і атестацією балонів з різним газом, не на кожному кроці, але вони є. Шукайте.
  5. Якщо серед ваших знайомих є нові недосвідчені користувачі газових балонів, перешліть їм ці рекомендації. 

Бережіть себе й оточуючих! 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти