В начало

За рибу гроші: дешевий газ із Польщі й Балтії починає витісняти південний ресурс

Зміна цінової кон’юнктури на ринку скрапленого газу загрожує відновленню масштабних постачань дешевого російського газу з Польщі й країн Балтії в Україну.

Так, вартість скрапленого газу на сході Польщі продовжує зменшуватись. Представники польських компаній вказують на слабкі продажі газу всередині країни й агресивну політику збуту російських постачальників. «сибур» знову дестабілізує ситуацію. Після тривалої відсутності на AOM компанія з'явилася з пропозицією і почала знижувати ціни DAP Brest. Продали не більше 8 тис. тонн, при цьому знизили ціну на $100», — коментує ситуацію великий польський трейдер.

Протягом двох тижнів котирування ПБТ DAP Brest обвалилися на $72/т, до $375-376/т. Цього тижня автомобільні партії ПБТ на східних терміналах Польщі здешевшали на $3-23/т, до $594-652/т з урахуванням вартості транспортування до українського кордону.

Вартість скрапленого газу на балтійських ГНС також зменшилася. На початку серпня автомобільні партії з латвійських і литовських базисів відвантажуються за $616-661/т з урахуванням витрат на транспортування до кордону, це на $2-21/т дешевше порівняно з серединою липня. На тлі зменшення обсягів імпорту скрапленого газу в Україну реалізація продукту з країн Балтії протягом липня збільшилася на 15%, до 10,7 тис. тонн. Відвантаження СВГ з Латвії зросли на 41%, до 1,3 тис. тонн.

Залізничні партії продукту здорожчали на $9-23/т, до $582-650/т DAP Ягодин. Здорожчання ресурсу у вагонах відбувається через зростання вартості газу у Північно-Західній Європі. На початку серпня котирування пропану CIF ARA перетнули рівень $500/т. Це зменшує конкурентоспроможність постачальників, які пропонують на ринку європейський і американський продукт. «Улітку попит на ринку слабкий, а зменшення котирувань DAP Brest спонукає імпортерів розпродувати дорогий товар у збиток», — каже представник Gaspol.

Також дорожчає скраплений газ на півдні. Головними чинниками підвищення цін є високий попиту Румунії й зростання прайсу Sonatrach у серпні. Згідно з даними enkorr, на початку місяця алжирська компанія встановила вартість пропану на рівні $470/т (+$70/т), бутан здорожчав на $130/т, до $465/т. У компанії Bulmarket повідомили, що автомобільні партії ПБТ на терміналі у Галаці зросли на $15-40/т, до $640-650/т. Як вважають учасники ринку, зростання цін у Румунії сприятиме скороченню закупівель на південних базисах.

«Sonatrach уже підняв ціни у регіоні й, на жаль, це робить закупівлі газу на півдні не такими цікавими, як минулого місяця», — каже один з українських імпортерів. Власне, зменшення закупівель відбулося вже у липні, тоді обсяги постачань продукту з Румунії в Україну впали майже вдвічі. З огляду на ціновий розворот на півдні, можливостей у румунських постачальників збільшити продажі в Україну залишається небагато.

Трейдери вважають, що зростання постачань дешевого російського ресурсу в Польщу і країни Балтії, а також помітне здорожчання у Румунії створює умови для повторення ситуації, яка спостерігалася на ринку на початку року. В умовах профіциту, який відчувається на початку серпня, імпортери воліють купувати ресурс за найнижчими цінами. Нагадаємо, що, за підрахунками Консалтингової групи «А-95», у березні 2023 р. частка скрапленого газу сумнівного походження з Польщі й країн Балтії сягнула 80% від загального імпорту.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти