В начало

Видобуток на родовищі Тенгіз у Казахстані досяг рекордного рівня

Найбільше в Казахстані нафтове родовище Тенгіз, яким керує американська компанія Chevron, у жовтні збільшило видобуток до рекордного рівня, що потенційно ускладнить майбутні зусилля країни з дотримання квоти ОПЕК+.

ОПЕК+ назвала 10 найбільших світових виробників нафти, серед яких – Казахстан разом з Іраком і росією, як країни, які неодноразово не виконували своїх зобов’язань з обмеження видобутку нафти цього року.

Тенгіз збільшив добовий видобуток до 699 тис. барелів на добу (б/д) на початку жовтня з 687 тис. б/д у вересні, коли видобуток збільшився на 30% порівняно з серпнем після завершення ремонту, повідомили два джерела в галузі, знайомі з даними.

Оператор родовища «Тенгізшевройл», який інвестував понад $70 млрд з початку проєкту 1993 року, заявив, що його операції тривають у звичайному режимі, і відмовився від подальших коментарів.

Chevron володіє 50% акцій підприємства. Exxon Mobil контролює 25%, «КазМунайГаз» має 20% акцій, а російському «лукойлу» належить 5%.

У Міністерстві енергетики Казахстану не відповіли на запит прокоментувати плани видобутку нафти на 2024 і 2025 роки.

Казахстан, який покладається на Тенгіз і два інших великих родовища, Карачаганак і Кашаган, для більшої частини свого видобутку, підпадає під цільові показники видобутку як член ОПЕК+, альянсу ОПЕК та інших провідних виробників на чолі з росією.

Згідно з підрахунками Reuters, квота на видобуток нафти в країні в рамках угоди ОПЕК+ становить 1,468 млн б/д, що є перевищенням мети у вересні приблизно на 170 тис. б/д.

Ймовірно, воно залишиться у межах своїх цілей цього місяця, оскільки буде закрито Кашаганське родовище на технічне обслуговування, повідомили джерела.

Загальні дані про видобуток у Казахстані за жовтень поки що недоступні, але джерела повідомили, що Карачаганак вироблятиме звичайні обсяги 228 тис. б/д, тоді як технічне обслуговування на Кашагані спричинить повну зупинку його потужності на 400 тис. б/д.

Хоча це означає, що Казахстан зможе досягти своєї жовтневої квоти, зі слів джерел, дотримання квот ОПЕК+ може знову стати проблематичним, коли у листопаді родовище повернеться з ремонту.

«З урахуванням розширення Тенгізу дотримання квоти може стати неможливим», — сказало одне з джерел.

Компанія Chevron та її партнери планують збільшити видобуток на проєкті «Тенгіз» до 850 тис. б/д у першій половині 2025 року. Витрати на розширення проєкту становлять близько $49 млрд.

Наступного тижня ОПЕК оприлюднить оцінки видобутку нафти своїми членами у вересні.

Лідер групи – Саудівська Аравія – неодноразово закликав виробників-конкурентів покращити відповідність вимогам, кажучи, що це найважливіше невідкладне завдання до того, як ОПЕК+ почне випускати більше барелів із грудня.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти