В начало

Ціни на нафту зросли до $77,21 за барель

Ціни на нафту зросли у четвер завдяки різкому збільшенню попиту на паливо внаслідок великого шторму, що наблизився до Флориди, а також занепокоєнням потенційними перебоями у постачанні на Близькому Сході на тлі загострення напруженості між Ізраїлем і великим виробником нафти Іраном.

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 63 центи, або 0,8%, до $77,21 за барель, тоді як ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) виросли на 63 центи, або 0,9%, до $73,87 за барель на 04:23 за Гринвічем.

Як пише Reuters, найбільший у світі виробник і споживач нафти постраждав від другого великого шторму, урагану «Мілтон», який обрушився на західне узбережжя Флориди, породивши торнадо й загрожуючи морськими припливами.

Шторм уже підвищив попит на бензин у штаті: близько чверті АЗС розпродали запаси, що допомогло підтримати ціни на сиру нафту.

Ще більше підтримуючи ціни, інвестори залишалися обережними щодо ескалації напруженості між Ізраїлем та Іраном, а міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант пообіцяв, що удар Ізраїлю по Ірану буде «смертельним, точним і несподіваним».

Президент США Джо Байден говорив із прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху про плани Ізраїлю щодо Ірану під час 30-хвилинної розмови у середу, яку Білий дім назвав «прямою й дуже продуктивною».

Байден «продовжує перешкоджати Ізраїлю атакувати нафтові об’єкти, але зростає занепокоєння, що союзники Ізраїлю не мають великого впливу на його стратегію», – йдеться у записці аналітиків ANZ у четвер.

Навіть зважаючи на загрози для нафтовидобувного регіону Близького Сходу, занепокоєння щодо попиту продовжує підтримувати фундаментальний прогноз. Управління енергетичної інформації США (EIA) у вівторок погіршило свій прогноз попиту на 2025 рік через ослаблення економічної активності в Китаї й Північній Америці.

Дані EIA у середу показали, що минулого тижня запаси сирої нафти зросли на 5,8 млн барелів – до 422,7 млн барелів. Це було більше, ніж очікували аналітики, опитані Reuters, але набагато менше, ніж оцінювала у вівторок промислова група Американського інституту нафти.

Проте, зі слів аналітиків JPMorgan, попит на нафту цього місяця зріс, що сприяє підтримці цін.

«У США попит на бензин зріс на 800 тис. барелів на добу (б/д) за тиждень. В Азії активність польотів відновилася після того, як її перервали численні тайфуни. У Китаї щоденна активність польотів зросла до восьмитижневого максимуму, — йдеться у повідомленні аналітиків. — З огляду на те, що більшість попиту, пов’язаного з подорожами, вже позаду, фокус зміщується на майбутнє його зростання через погоду в найближчі тижні».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти