В начало

Услід за Європою: ДП в гурті дорожчає

За тиждень (30 вересня-7 жовтня) гуртові партії дизельного пального зросли на 1,1 грн/л, до 47 грн/л в середньому по Україні. Зокрема сьогодні ДП пропонувалося в ринок у межах 45,5-48,5 грн/л, що на 1-2 грн/л дорожче, ніж у кінці вересня, свідчать дані моніторингу Консалтингової групи «А-95».

Найнижчу ціну на дизель зафіксовано в південному регіоні. Тут торгівлю вели в діапазоні 45,5-46,5 грн/л (+1-2 грн/л до 30 вересня).

У західному регіоні дизпальне можна було придбати за 46,5-48,5 грн/л, що також вище від цін минулої п’ятниці на 1-2 грн/л. У північних і центральних регіонах цінники на ДП за тиждень додали 1-1,5 грн/л (46,5-49 грн/л).

«З початку місяця котирування ДП на зовнішніх ринках виросли на більш ніж $160/т, так що підвищення викликане саме цим. Проте низький попит не дає змоги піднятися до економічно виправданого рівня цін», — каже один із опитаних трейдерів.

Він вважає, що ситуація з попитом може поліпшитися наступного тижня за рахунок відновлення активних робіт сільськогосподарських підприємств, зайнятих збиранням врожаю.

Разом із цим за тиждень бензин марки А-95 у гурті здешевшав на 0,3 грн/л, в середньому до 40,25 грн/л, а діапазон торгівлі в п’ятницю складав 38-42 грн/л. Трейдери пояснюють падіння цін на А-95 низьким попитом на тлі його профіциту на ринку.

«Котирування на бензин в Європі також трохи виросли, але ситуація з попитом на нього в Україні ще гірша, ніж із дизпальним. Через це ціна і падає», — зазначив один зі співрозмовників enkorr.

За даними Консалтингової групи «А-95», вартість жовтневих  імпортованих партій пального вже перевищує 50 грн/л. Це, на думку експертів, виносить на порядок денний питання корекції роздрібних цін.

Як повідомлялося, основною причиною росту цін на пальне в Європі став ріст світових цін на нафту з кінця минулого тижня через рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку на 2 млн барелів на добу (б/д).

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти