В начало

Ціна на Brent перевищила $97 за барель уперше з кінця серпня

Ціни на нафту додають приблизно 3% у п'ятницю, при цьому вартість Brent перевищила $97 за барель уперше з кінця серпня.

Нафтові котирування можуть завершити тиждень максимальним підйомом із березня після того, як ОПЕК+ оголосила про скорочення видобутку.

На 17:43 за київським часом грудневі ф'ючерси на Brent дорожчали на лондонській біржі ICE Futures на $2,59 (2,74%), до $97,01 за барель.

Листопадові ф'ючерси на WTI на цей час дорожчали на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) на $2,84 (3,21%), до $91,29 за барель.

Обидва сорти можуть завершити тиждень підйомом більш як на 13%.

Котирування зростають з понеділка – спочатку на очікуваннях рішення ОПЕК+, а потім на самому рішенні. Міністри країн коаліції в середу схвалили скорочення квоти на видобуток нафти у листопаді на 2 млн б/д щодо вересня. Це максимальне зниження від початку пандемії коронавірусу.

Проте реальне скорочення виробництва виявиться меншим за заявлене – на 1-1,1 млн б/д, заявив міністр нафти Саудівської Аравії, пояснивши, що в деяких країнах альянсу реальний видобуток за фактом нижчий за квоту.

Водночас подальше скорочення видобутку може прискорити прийняття стелі цін для російської нафти західними країнами, вважають аналітики. росія попередила, що не продаватиме енергоресурсу країнам, які долучилися до цієї ініціативи, що загрожує потенційним браком пропозиції й підштовхує котирування вгору, пише Trading Economics.

Як повідомлялося, ціни на нафту можуть легко повернутися до рівня вище $100 за барель наступного року через зниження пропозиції і зростання попиту в Китаї, прогнозують аналітики Global X Management.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти