В начало

«Укрнафта» може стати українським Orlen — експерт

У держави є всі можливості й передумови для створення на базі «Укрнафти» найпотужнішої нафтової компанії країни на кшталт польського концерну Orlen. Таке переконання в своїй авторській колонці для «НВ.Бізнес» висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Він зазначає, що у Orlen, як і в «Укрнафти», ключовим акціонером є держава, проте польський нафтовий гігант став найбільшою компанію Східної Європи, а «Укрнафта» наносила державі тільки збитки.

«Уряди у Варшаві змінюються, проте Orlen продовжує зростати… Видобуток, переробка й роздрібна мережа — все зростає. Фінансові результати чудові. Прозорість компанії та її успіхи надихають поляків, вони їдуть на заправки із зображенням орла із чітким розумінням — кожен придбаний літр, хот-дог або кава посилює державу», —  пише експерт.

Тоді як, з його слів, за останні 15 років видобуток нафти й газу «Укрнафтою» впав у декілька разів, а її заправні станції, які є символічним відображенням стану компанії,— старі, іржаві, більшість із них без туалету й магазинів.

«Як таке може бути з нафтовою компанією, коли галузь у всьому світі буквально купається у грошах?» — ставить питання експерт.

На його погляд, націоналізація «Укрнафти» й «Укртатнафти» стала першим необхідним кроком для перетворення цих компаній на потужного ефективного оператора.

«Отже, перший результат досягнуто — грабунок «Укрнафти» припинено. І хоча компанія лежить «на боку», потенціал зберігається. «Укрнафта» й «Укртатнафта» утворюють вертикально інтегровану конструкцію, яка може стати хребтом післявоєнної структури паливного ринку», — вважає С.Куюн.

Перспективи, зазначає він, для цього чудові, адже з ринку пішли дешеві російські й білоруські нафтопродукти, а справедлива конкуренція з європейським пальним посилить внутрішнього виробника. Але для «нафтового» контрнаступу потрібні ресурси. Насамперед для збільшення видобутку нафти й газу, а також для відновлення Кременчуцького НПЗ, який отримав від росіян уже більше 40 ракет.

«Будь-який напрям залучення грошей потребує за великим рахунком одного — довіри до нового власника й менеджменту компанії. Тоді гроші дадуть і банки, й міжнародні партнери, відкриється шлях до спільних проєктів з іноземними колегами по галузі. Зрештою, підтримають компанію й люди, купуючи пальне на «Укрнафті», — зауважив директор «А-95».

Раніше Сергій Куюн висловив переконання, що націоналізація «Укрнафти» була правильним кроком.

Нагадаємо, останнім часом в українському медіапросторі розгорнулася PR-кампанія, спрямована на дискредитацію доцільності передачі в управління державі «Укрнафти» і проти нового топменеджменту підприємства.  

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти