В начало

Суд дозволив націоналізувати 49% «Альянс Холдинг», яка управляє Shell

Держава отримає пакет із 49% майнових прав ТОВ «Альянс Холдинг» як дохід за позовом Міністерства юстиції до апеляційної інстанції Вищого антикорупційного суду. Про це повідомила прес-служба Вищого антикорупційного суду.

Як зазначається, Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу Мінʼюсту, постановивши стягнути в дохід держави 49% статутного капіталу ТОВ «Альянс Холдинг», кінцевим бенефіціаром яких був російський олігарх Едуард Худайнатов.

«Сьогодні, 2 квітня 2024 року, Апеляційна палата ВАКС розглянула апеляційні скарги на рішення ВАКС від 26 січня 2024 року про часткове задоволення позову Міністерства юстиції України до громадянина рф Худайнатова Е. Ю. та третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору: ТОВ «Альянс Холдинг», ТОВ «Інвест-Регіон», Shell Overseas Investments B. V., Eatongate Holdings Limited, Cicerone Holding B. V., Bogstone Holding B. V., ТОВ «Альянс Ойл Україна», ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна», ТОВ «Альянс-Україна», ТОВ «Рентойл» про застосування санкції й стягнення активів», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що суд першої інстанції застосував до Худайнатова санкцію, передбачену п. 1-1 ч. 1 ст. 4 ЗУ «Про санкції» й стягнув у дохід держави 100% частки у статутному капіталі ТОВ «Альянс Ойл Україна» обсягом 447 604 842,76 грн.

Водночас суд відмовив у задоволенні позовних вимог у частині стягнення в дохід держави 49% частки у статутному капіталі ТОВ «Альянс Холдинг» обсягом 270 836 475 грн.

За результатами апеляційного розгляду колегія суддів залишила без задоволення апеляційну скаргу ТОВ «Альянс Ойл Україна».

Водночас Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції України, постановивши стягнути в дохід держави 49% статутного капіталу ТОВ «Альянс Холдинг».

Встановлено спосіб виконання рішення, відповідно до якого мають бути зареєстровані зміни до відомостей про розміри часток у статутному капіталі ТОВ «Альянс Холдинг»: 49% частки у статутному капіталі ТОВ «Альянс Холдинг» – за державою Україна; 51% частки у статутному капіталі – за компанією Shell за її зверненням до суб’єкта державної реєстрації.

В іншій частині рішення ВАКС від 26 січня 2024 року залишено без змін.

Постанова набрала чинності з моменту проголошення й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Тим часом Shell вважає рішення АП ВАКС щодо 49% «Альянс Холдингу» необґрунтованим привласненням Україною іноземних інвестицій і активів Shell, яке суперечить міжнародному праву.

«Звичайно, ми зробимо все можливе для захисту наших працівників, активів, інвестицій і репутації», — йдеться у заяві, яку компанія зробила у вівторок увечері.

У Shell зазначили, що рішення АП ВАКС ігнорує факти й рішення Палати з підприємництва Апеляційного суду м. Амстердам, яке підтверджує, що поточна частка Shell в її українському ритейл-бізнесі становить 97,44%.

Як повідомлялося, Міністерство юстиції України в жовтні 2023 року подало до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є колишнім топменеджером НК «роснєфть». У позовній заяві містилася вимога про стягнення в дохід держави активів низки компаній, зокрема Cicerone Holding B. V., якому належить 100% ТОВ «Альянс Холдинг».

Спільне підприємство Shell і російської групи «Альянс» Мусси Бажаєва з управління мережею АЗС на території України почало роботу в серпні 2007 року. Shell у СП належала частка в 51%, «Альянсу» — 49%. «Альянс» передав у СП близько 150 АЗС, а Shell внесла грошові кошти, ліцензії й бренд.

2014 року стало відомо, що Худайнатов викупив у Бажаєва його нафтові активи. У червні 2022 року він потрапив під санкції Європейського Союзу, у жовтні 2022 року — під санкції України.

Проте пізніше у  Shell заявили, що компанія у два етапи збільшила частку акцій компанії-власника АЗС Shell в Україні до 97,4% у 2022-2023 роках.

На цьому етапі мережа АЗС Shell налічує 132 станції в 20 областях України, з яких функціонують 118. Наразі в компанії працює близько 1 600 чоловік.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти