У початок

ВАКС не дозволив націоналізувати мережу Shell (доповнено)

Вищий антикорупційний суд відмовив Міністерству юстиції у стягненні в дохід держави 49% ТОВ «Альянс Холдинг», яке управляє мережею автозаправних станцій Shell в Україні.

Про рішення ВАКС повідомила на своїй сторінці у Facebook директор департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Багатих.

«Поки що аргументів суду не знаємо. Повне рішення сподіваюся отримати найближчим часом. З оголошеного в засіданні — ВАКС відмовив у стягненні частки у ТОВ «Альянс Холдинг», — написала вона.

Водночас, з її слів, ВАКС задовольнив позов про стягнення 100% частки в капіталі ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна».

Багатих додала, що Мін'юст готуватиме апеляцію на рішення ВАКС.

У свою чергу,  в компанії Shell задоволені рішенням Вищого антикорупційного суду.

«Ми вітаємо рішення Вищого антикорупційного суду України щодо нашої мережі АЗС в Україні. Суд визнав, що Shell справді володіє 97,44% ТОВ «‎Альянс Холдинг»‎ і відповідними підприємствами, тим самим не задовольнивши позов Міністерства юстиції щодо ТОВ «Альянс Холдинг», — зазначили у компанії.

Як повідомлялося, 4 жовтня Міністерство юстиції подало позов про стягнення в дохід держави активів російського олігарха, власника Незалежної нафтогазової компанії і колишнього заступника голови правління, члена ради директорів ПАТ «НК «роснєфть» Едуарда Худайнатова.

Нагадаємо, ТОВ «Альянс Холдинг» — власник мережі Shell в Україні (131 АЗС). Компанію було створено 2008 року як спільне підприємство між Shell (51%) і «Альянс Ойл Україна» (49%). Згідно з акціонерною угодою, Shell взяла на себе управління мережею, а «Альянс Ойл Україна» — ексклюзивне забезпечення мережі нафтопродуктами. Проте після початку повномасштабної війни рф проти України у лютому 2022 року постачання пального зі сторони «Альянс Ойл Україна» припинилися.  

Станом на сьогодні 97,44% ТОВ «‎Альянс Холдинг» володіє Shell plc, ще 2,56% підприємства належить компанії Todwick російського олігарха Едуарда Худайнатова.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти