В начало

SOCAR і «КазМунайГаз» підписали угоду про збільшення транзиту казахстанської нафти

Держнафтокомпанія Азербайджану (ГНКАР, SOCAR) та казахстанська «КазМунайГаз» (КМГ) підписали два документи: меморандум про стратегічне співробітництво з купівлі-продажу казахстанської нафти та угоду про поетапне збільшення транзиту казахстанської нафти через територію Азербайджану.

Документи підписано у присутності президентів Азербайджану Ільхама Алієва та Казахстану Касима-Жомарта Токаєва, повідомляє сайт глави азербайджанського лідера.

За інформацією компанії «КазМунайГаз», угода про поетапне збільшення обсягів транзиту казахстанської нафти через територію Азербайджану передбачає збільшення обсягів відвантаження казахстанської нафти маршрутом Актау-Баку-Тбілісі-Джейхан до 2,2 млн тонн на рік.

«У рамках цієї угоди сторони продовжать обговорення питань зниження тарифів на транспортування маршрутом Актау-Баку-Тбілісі-Джейхан, а також транспортування казахстанської нафти маршрутом Баку-Супса», — йдеться у прес-релізі КМГ.

Компанія нагадує, що 2022 року КМГ і SOCAR уклали угоду про транзит нафти маршрутом Актау-Баку-Тбілісі-Джейхан зі щорічним обсягом в 1,5 млн тонн.

«Меморандум про стратегічне співробітництво з купівлі-продажу казахстанської нафти визначає загальні умови і принципи купівлі-продажу казахстанської нафти для подальшої переробки на нафтопереробних заводах (НПЗ) групи SOCAR, а також подальшого трейдингу на регіональному і глобальному ринках», — йдеться в інформації.

«Документи, які ми підписали сьогодні, роблять додатковий внесок у зміцнення стратегічного партнерства між нашими компаніями в частині транспортування казахстанської нафти на світові ринки», — зазначив голова правління КМГ Магзум Мирзагалієв, слова якого наводяться у прес-релізі казахстанської держкомпанії.

Як повідомлялося раніше, збільшення транзиту казахстанської нафти різними маршрутами через Азербайджан минулого тижня стало предметом обговорення на зустрічі міністра енергетики Азербайджану Пярвіза Шахбазова та міністра транспорту Казахстану Марата Карабаєва в Астані.

Крім того, Азербайджан з Казахстаном планують підписати угоду про стратегічне партнерство у сфері енергетики.

Президент Казахстану 2022 року доручив збільшити обсяг транспортування нафти Транскаспійським коридором. Відповідно до цього доручення, «КазМунайГаз» і держнафтокомпанія Азербайджану уклали угоду, яка передбачає відправку 1,5 млн тонн сировини на рік з родовища Тенгіз до Баку для подальшого прокачування нафтопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД). Казахстан має намір протягом найближчих двох років довести обсяг постачання нафти Транскаспійським маршрутом до 3 млн тонн.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти