В начало

«РУР Груп» хоче стягнути з росії $622 тис. за знищене майно

На Кіровоградщині суд розгляне позов мережі АЗС «РУР Груп» до російської федерації, яка хоче стягнути майже $622 за знищене російськими військами майно. Про це повідомляє видання «Без купюр».  

Як зазначає видання, 22 травня один із судів Кіровоградської області прийняв до розгляду заяву акціонерного товариства «РУР ГРУП С.А.», що має в Україні мережу автозаправних станцій, до російської федерації в особі міністерства юстиції рф.

Про це йдеться в ухвалі в Єдиному реєстрі судових рішень. Назву суду редакція не вказує з міркувань безпеки.

Компанія звернулася з вимогами про стягнення 23 168 100 грн, що відповідає 621 962,42 доларам США.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на те, що внаслідок збройної агресії російської федерації завдано майнової шкоди у вигляді пошкодження й знищення майна, яке належить позивачу.

Закон України «Про міжнародне приватне право» встановлює судовий імунітет щодо іноземної держави за відсутності згоди компетентних органів цієї держави на залучення її до участі у справі у національному суді іншої держави, зокрема як відповідача.

Проте суддя вказує на висновок Верховного Суду, що після початку війни в Україні, а саме з 2014 року, українські суди мають право ігнорувати імунітет російської федерації та розглядати справи про відшкодування шкоди внаслідок збройної агресії рф, за позовом, поданим саме до цієї країни.

«Судовий імунітет російської федерації не підлягає застосуванню з огляду на порушення російською федерацією державного суверенітету України, а, отже, не є здійсненням російською федерацією своїх суверенних прав, що охороняються судовим імунітетом», – йдеться в ухвалі суду.

Суд дійшов висновку про неможливість звернення із судовим дорученням для вручення відповідачу судових документів про відкриття провадження у справі. За таких обставин суд повідомлятиме відповідача про дату, час і місце розгляду справи оголошенням на офіційному вебсайті судової влади України.

Суд вирішив прийняти позовну заяву до розгляду й відкрити провадження у справі, а також розглядати її за правилами загального позовного провадження.

Як раніше писав enkorr, за час повномасштабної війни внаслідок військової агресії російської федерації в Україні знищено 20 нафтобаз, постраждали також десятки автозаправних комплексів, частина з яких опинилася на окупованих ворогом територіях.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти