В начало

«роснєфть» х IOC не змогли домовитися про довгострокові постачання нафти

«роснєфть» і Indian Oil Corp досі не продовжили угоду про постачання нафти, яка закінчилася в березні, оскільки вони не змогли домовитися про ціну й обсяги, що змусило провідну індійську нафтопереробну компанію повернутися до спотових закупівель, повідомили Reuters три обізнані в цьому питанні джерела.

IOC і «роснєфть» удруге продовжили річну нафтову угоду рік тому. Спочатку її було підписано в грудні 2021 року, за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення москви в Україну.

Зі слів двох джерел, 31 березня закінчився термін дії контракту державного IOC з «роснєфтью».

«Угоду на 2024-25 роки не продовжено», — повідомило одне з джерел.

Два з джерел сказали, що IOC і «роснєфть» усе ще можуть підписати угоду, якщо вони зможуть узгодити умови, але тим часом індійська фірма буде купувати російську нафту на споті.

Нью-Делі з’їдав російську нафту, яку продають зі знижкою після того, як західні країни відмовилися від закупівель і наклали санкції на москву через її повномасштабне вторгнення в Україну, а росія стала головним постачальником для третього за величиною імпортера в світі.

Річний контракт IOC на купівлю нафти з «роснєфтью» передбачав щомісячне постачання 1,5 млн метричних тонн (360 тис. барелів на день) зі знижкою $8-9 за барель до котирувань Дубая на основні постачання.

IOC та інші державні нафтопереробні компанії Bharat Petroleum Corp і Hindustan Petroleum Corp вели спільні перемовини з «роснєфтью» про річний контракт із 1 квітня до 400 тис. барелів нафти на день (б/д), повідомляли Reuters раніше джерела.

Однак «роснєфть» запропонувала постачати 4-6 вантажів на місяць або загалом до 4 млн барелів, що значно менше, ніж разом прагнули індійські нафтопереробники, повідомили два джерела.

Крім того, «роснєфть» запропонувала дисконт обсягом $3-3,50 за барель до котирувань Дубая згідно з умовою угоди, подібно до рівнів, доступних на спотових ринках, повідомили два джерела.

«роснєфть», IOC, BPCL і HPCL не відразу відповіли на запити про коментарі.

Індія продовжує купувати російську нафту, незважаючи на проблеми, пов'язані з низкою санкцій.

Однак державні нафтопереробники Індії вирішили не відмовлятися від продажу російської легкої солодкої нафти сорту Sokol під час спільних перемовин із «роснєфтью» через проблеми з оплатою.

Два джерела повідомили, що IOC все ще намагається здійснити оплату за три партії нафти Sokol, придбані торік.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти