В начало

Молдова отримує американський СПГ через грецький термінал в Александруполісі

За даними молдовської державної енергетичної компанії Energocom, протягом перших двох днів квітня Молдова отримає партію природного газу США через імпортний термінал СПГ компанії Gastrade біля грецького Александруполіса, повідомляє LNG Prime.

У заяві Energocom йдеться, що він придбав ці пробні обсяги у грецької DEPA й продав їх співвітчизнику-постачальнику газу Moldovagaz для використання в домогосподарствах.

«У понеділок і вівторок ми будемо купувати 14 тис. МВт•год природного газу щодня в порту Александруполіса. Всього близько 28 тис. МВт•год, що еквівалентно 2,6 млн кубометрів газу», — зазначив в.о. директора «Енергоком» Віктор Бінзар.

З його слів, ціна «конкурентоспроможна», і якщо компанія домовиться про угоду з продовження цієї співпраці, вона «найближчим часом повідомить громадян».

Бінзар сказав, що диверсифікація джерел газу ще більше зміцнить енергетичну безпеку країни й підготує операторів ринку, оскільки термін дії російського контракту на транзит газу через Україну закінчується наприкінці 2024 року, а сусідня країна заявила, що не буде вести перемовини про продовження.

На півночі, сході й півдні Молдова межує з Україною, а на заході — з Румунією.

У квітні минулого року Energocom підписав рамковий контракт з DEPA у межах планів імпорту СПГ через Грецію.

DEPA є акціонером Gastrade і раніше повідомляв, що доставив пусконалагоджувальні вантажі на FSRU Alexandroupolis об’ємом 153 600 кубічних метрів.

Побудований 2018 року СПГ-воз GasLog Hong Kong місткістю 174 тис. кубічних метрів 18 лютого доставив початковий вантаж із США до FSRU.

Газовоз, зафрахтований французькою компанією TotalEnergies, доставив вантаж із заводу Sempra Cameron LNG у Луїзіані.

Після завершення транспортування СПГ із судна на судно GasLog Hong Kong покинув FSRU 27 лютого.

Gastrade повідомила LNG Prime 29 лютого, що очікує запустити комерційну діяльність на своєму терміналі для імпорту СПГ на базі FSRU до кінця квітня.

FSRU розташований у Фракійському морі на відстані 17,6 км на південний захід від порту «Александруполіс» і 10 км від найближчого узбережжя Макрі.

Крім того, його під'єднано до підводного й берегового газопроводу високого тиску.

Трубопровід доставлятиме природний газ до грецьких транспортних систем, а потім до кінцевих споживачів у Греції, Болгарії, Румунії, Північній Македонії, Сербії й далі до Молдови і України на схід та Угорщини й Словаччини на захід, повідомляли раніше в Gastrade.

Термінал LNG в Александруполісі матиме потужність 5,5 млрд кубометрів.

Це перше в Греції FSRU і друге імпортне підприємство СПГ, що доповнює імпортний термінал DESFA, розташований на острові Ревітусса.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти