В начало

Після ери нафтових злиттів може початися продаж активів – Reuters

Американські нафтові й газові компанії можуть зіткнутися з важкою боротьбою за продаж активів на суму близько $27 млрд для фінансування виплат інвесторам протягом наступних кількох років, оскільки найбільша за 25 років хвиля злиття в енергетичній галузі наближається до завершення.

Як повідомляє Reuters, викуп акцій і дивіденди необхідні, щоб заманити інвесторів назад у галузь, якої багато хто уникав через нестабільні доходи й тиск із метою декарбонізації портфелів. Акції енергетики становлять лише 4,1% від ваги S&P 500, що становить третину їхньої частки 2011 року, оскільки злетіли інвестиції в технології й охорону здоров’я.

Але знайти нових власників для цієї нерухомості навряд чи буде швидко чи легко, попереджають банкіри й аналітики, оскільки на цьому етапі менше інституційних і європейських зацікавлених покупців нафти, а також брак готових коштів для фінансування цих угод. Приватні фірми, які колись купили відчужені компанії Big Oil, вважають за краще звернутися до переходу на енергетику, соціального впливу й інвестицій у відновлювані джерела енергії.

Масштаби злиттів були безпрецедентними: $180 млрд від шести угод із жовтня. Очікується, що більшість із цих угод буде завершено цього року, і на ринку виникне сплеск нафтових свердловин, трубопроводів, морських родовищ і пакетів інфраструктури, спонукуваний поспіхом збільшити запаси нафти, які можна використати в майбутньому. Відсутність готових покупців свідчить про те, що продажі займуть час і можуть перетворитися на обмін активами, а не на продаж готівкою.

Три покупці – Chevron, ConocoPhillips і Occidental Petroleum – пообіцяли залучити від 16 до 23 млрд доларів разом із продажами після закриття. Exxon Mobil, провідний виробник угод, не розкрив мету відчуження. Але з 2021 року він залучав $4 млрд на рік від продажу.

На додаток до зменшення кількості приватних і міжнародних покупців, більш інтенсивні регуляторні перевірки сповільнили початок маркетингу. Деякі інвестиційні банкіри вважають, що відчуження активів може тривати й наступного року.

Exxon, яка придбала Pioneer Natural Resources за $60 млрд у травні, хоче продати колекцію звичайних нафтових і газових об’єктів у Пермському басейні, щоб зосередитися на активах більшого зростання, підтвердив речник компанії.

Conoco збирається продати газові об’єкти Західної Оклахоми, отримані в рамках угоди з Marathon Oil на суму $22,5 млрд, а Chevron, ймовірно, розмістить деякі офшорні активи Hess в Азії поряд зі своїми газовими пакетами в Канаді й США, які зараз перебувають у блоці, повідомили джерела, знайомі з цим питанням, на умовах анонімності, оскільки регуляторні перевірки тривають.

Зі слів аналітиків, Occidental готує продаж сланцевих активів у Західному Техасі, який може принести $1 млрд і додати офшорні активи в Мексиканській затоці й на Близькому Сході після завершення придбання CrownRock.

Exxon підтвердила, що вивчає можливість продажу окремих звичайних нафтових активів у Західному Техасі й Нью-Мексико «відповідно до нашої стратегії постійної оцінки нашого портфеля». Після угоди Pioneer компанія не встановлювала нову ціль продажу активів.

Conoco й Occidental відмовилися коментувати плани продажів своїх активів.

Представник Chevron сказав після закриття Hess, що «ми збираємося додати деякі активи, які будуть дуже привабливими» для інших компаній. Він може отримати від 10 до 15 млрд доларів доходів до оподаткування до 2028 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти