В начало

Простій первинних установок НПЗ рф досяг 13% сумарної потужності — розрахунки Reuters

Загальна продуктивність установок первинної переробки нафти після зовнішнього впливу, що наразі перебувають на аварійному простої, становить 115 тис. тонн на добу. Це 13% від сумарної потужності первинних установок, що діють на НПЗ рф. У лютому аварійний простий зріс до рівня планових зупинок, а в березні – перевищив планові ремонти вже в 1,4 раза, показав розрахунок

Накопичений аварійний простий первинних потужностей на НПЗ рф, що виник через вплив на них безпілотних літальних апаратів (БпЛА), до середини березня 2024 року становив 3,5 млн тонн, збільшившись у 10 разів порівняно з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки — 2022 і 2023 (0,352 млн тонн), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, показав розрахунок Reuters.

Разом із тим сума первинних видобувних потужностей значною мірою утворена аварійними установками на НПЗ з простою схемою переробки, які випускають в основному прямогонні фракції і не виробляють товарного палива, що відповідає технічному регламенту і дозволене до обороту на території рф.

Аварійний простий первинних процесів на НПЗ, які виготовляють автобензин і дизпальне для внутрішнього ринку, становить зараз 77,4 тис. тонн на добу, або 8,8% загальної потужності первинної переробки в рф.

У лютому й березні поточного року БпЛА вперше завдали збитків великим заводам зі значною глибиною переробки, що випускають товарний автобензин і дизельне пальне, й набором вторинних установок: гідрокрекінгу, уповільненого коксування, гідроочищення, риформінгу та інших. Точні терміни відновлення роботи пошкоджених потужностей поки невідомі, хоча, за інформацією галузевих джерел, більшість пошкоджених первинних установок заводи розраховують відновити протягом 1,5-2 місяців, а в низці випадків простій первинних установок не завадить продовжити випуск товарного автобензину.

До лютого поточного року атаки БпЛА призводили до нетривалих зупинок НПЗ із простою схемою переробки, які випускали прямогінні фракції для експорту, не маючи технічної можливості виробляти товарне паливо для внутрішнього ринку.

НПЗ «лукойлу» ніжегородНОС (НОРСІ), рязанський НПЗ і сизранський НПЗ «роснєфті» внаслідок атак 12, 13 й 16 березня втратили орієнтовно 50% і по 70% первинних потужностей. Очікуване падіння випуску автобензину й дизпального на цих трьох заводах може становити у сумі відповідно до 5,8% і 6,6% від його виробництва в рф, згідно з розрахунками агентства. Таке скорочення може бути компенсоване за рахунок інших російських НПЗ, які мають низький сезон достатній запас потужності для виготовлення додаткових обсягів моторного палива.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти