В начало

«Приват» за останні сім років вивів з «Укрнафти» 31 млрд грн — ЗМІ

З 2015 року загальний обсяг заборгованості перед компанією «Укрнафта», який було сформовано її контрагентами з групи «Приват» за сприяння попереднього керівництва, становить 31 млрд грн. Про це повідомляє  «БізнесЦензор» із посиланням на джерела в антикорупційних правоохоронних органах.

«У цю суму входять передоплата на адресу афілійованих з групою «Приват» компаній за непостачені нафтопродукти, борги від продажу нафти, яку було перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а також борги за нафтопродукти, які «Укрнафта» під управлінням підконтрольного Коломойському менеджменту продавала «приватівським» структурам», — пише видання.

Зокрема наразі правоохоронці розслідують схему зі скретч-картами. 2015 року «Укрнафта» для своєї мережі АЗС (більше 500 заправних комплексів) придбала у 24-х компаній з групи «Приват» Ігоря Коломойського нафтопродукти на 7,24 млрд грн виробництва Кременчуцького нафтопереробного заводу. Угоди було проведено на умовах 100% передоплати, а компанії зобов'язалися постачити нафтопродукти до кінця 2018 року.

Проте протягом 2015-2017 років «приватівські» структури постачили «Укрнафті» пального на 572,2 млн грн. Також компанії повернули «Укрнафті» ще 940 млн грн передоплати. Таким чином, залишок загальної суми боргу за переданий аванс становив 6,68 млрд грн.

Далі на більш як половину з суми боргу виплаченого авансу (а саме на 3,4 млрд грн) структури з групи «Приват» підписали з «Укрнафтою» договори застави. Після підписання договорів «Укрнафта» у позасудовому порядку стягнула заставу і замість пального отримала 5,128 млн скретч-карт загальним номіналом 126 млн літрів вартістю 3,428 млрд грн. Їх «Укрнафта» мала реалізовувати через свою мережу АЗС і відпускати за ними пальне.

Через місяць після передачі «Укрнафти» в управління Міноборони й зміни керівництва, в грудні 2022 року, всі паливні картки було заблоковано поточним картковим оператором групи «Авіас» — ТОВ «Інтекс Інвест».

Таким чином, за вказаний період «Укрнафтою» було реалізовано всього 34,3 млн літрів палива за цими картками, що становить 27% від загального обсягу. Ще дві третини заблокованих скретч-карт на більш як три мільярди гривень зберігаються у підвалі центрального офісу «Укрнафти».

Окрім цього, як зазначає видання, у листопаді 2019—травні 2020 року «Укрнафта» та НПК «Галичина» з групи «Приват» Коломойського-Боголюбова підписали низку договорів на постачання майже 400 тис. тонн нафтопродуктів на 6,56 млрд грн. Нафтопродукти компанія «Укрнафта» отримала за давальницькою схемою від Кременчуцького НПЗ, який переробляв її нафту.

За умовами договорів, НПК «Галичина» повинна була розрахуватися за нафтопродукти протягом 90 календарних днів від дати отримання кожної партії нафтопродуктів. Тобто «Укрнафта» погодилася продати компанії Коломойського нафтопродукти на 6,56 млрд грн з відстрочкою платежу на три місяці. Попри пільгові умови оплати «приватівська» структура не розрахувалася. На кінець 2022 року НПК «Галичина» заборгувала «Укрнафті» 4,8 млрд грн плюс 600 млн грн боргу за відсотками.

«За аналогічними умовами післяплати підконтрольне Коломойському керівництво «Укрнафти» в 2021-2022 рр. заключило договори на постачання нафтопродуктів з 14-ма компаніями на загальну суму 4,38 млрд грн. Однак на сьогоднішній день покупці майже не розрахувалися за пальне — на 7 березня 2023 року загальний борг за нафтопродукти становив 3,96 млрд грн», — пише видання.

Ще один епізод стосується продажу нафти низці компаній з орбіти групи групи «Приват» на 10 млрд грн вісім років тому. Проте компанія досі не отримала розрахунку повною мірою: на початок 2023 року загальна сума заборгованності становила 4 млрд грн.

Нагадаємо, на початку листопада 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти