В начало

Повернення довоєнних податків на пальне цілком виправдане — експерт

Рішення про повернення довоєнних податків на пальне цілком правильне і зрозуміле. Таке переконання на своїй сторінці у Facebook висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Щодо повернення податків на пальне. З 1 липня 2023 року планується повернення податків на пальне на довоєнний рівень. При тому не тільки ПДВ (з 7 до 20%), а й акцизів. Вважаю це рішення правильним», — зазначає експерт.

З його слів, по-перше, завдяки цьому бюджет отримає вкрай потрібні йому гроші. По-друге, ціни на нафту впали майже вдвічі, зі $140/бар. у березні 2022 р. до $75/бар..

«По-третє, зниження ПДВ призвело до зловживань деяких імпортерів, які через низький податок почали виводити прибуток з країни шляхом фіктивного завищення цін на імпортований нафтопродукт. Коли ПДВ 20%, вигідніше лишати прибуток у країні. Відповідно, держава має шанс отримати ще й податок на прибуток», — вважає очільник «А-95».

Окрім цього, як він зазначає, через те, що пальне переважно імпортний товар, підвищення податків і, відповідно, зростання цін призведе до скорочення споживання пального, що сприятиме зменшенню відтоку валюти з України.

Якщо орієнтуватись на поточну ситуацію і повернення довоєнних акцизів, то, за підрахунками експерта, ціни на пальне зростуть наступним чином: на бензин – на 11,2 грн/л (з 47,17 до 58,35 грн/л), на дизпальне – на 7,7 грн/л (з 47,43 до 55,10 грн/л), на LPG – на 2,6 грн/л (з 21,77 до 24,40 грн/л).

«Звідси знову видно, що повернення до старих акцизів як до якоїсь догми виглядає дивним. Бензин летить угору, скраплений газ майже на місці. Як і раніше, вважаю необхідним адаптуватись до нових реалій і користуючись нагодою збалансувати ставки. Умовно, на 3 грн/л нижчий акциз на бензин і на 3 грн/л вищий на скраплений газ. І пропорції цінові збережуться, і бюджет з наваром», — вважає директор «А-95».  

Експерт також прокоментував позицію представників податкового комітету Верховної Ради щодо недоцільності скасування податків навесні минулого року.

«Наостанок хочу нагадати, чому рік тому скасували акциз і знизили ПДВ. Бо ціни на нафту через війну злетіли до $140/бар., а ситуація в крайні була вкрай важкою й невизначеною. Тоді уряд вирішив підтримати споживача, знизити податки й таким чином запобігти здорожчанню пального на 10 грн/л. Це був саме захист, а не намагання якось боротись із податковими схемами», — додав він.

«Чи треба було це робити? Скажу так, ще до війни до такого кроку вдався польський уряд. Протягом року аналогічні заходи вжили більшість країн ЄС. Тому казати про повністю помилковий крок не можна, таким було політичне рішення», — додав він.

Разом із цим Сергій Куюн акцентував увагу на тому, що високі податки – ризик відновлення схем з ухилення від них. «Податкова має бути готовою до цієї боротьби, бо очікуваного ефекту для бюджету може й не відбутись», — підсумував він.

Нагадаємо, голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев повідомив, що з 1 липня в Україні повертаються довоєнні податки на пальне, а рішення про їх скасування назвав помилкою.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти