В начало

Продажі російської нафти залишаються високими, попри скорочення видобутку

Минуло майже чотири місяці від запровадження ембарго ЄС на сиру нафту й ширшого обмеження цін на російські барелі на Заході, проте експорт російської сирої нафти залишається високим, повідомляє Energy Intelligence.

Очікується, що морський експорт у березні буде навіть вищим, ніж у середньому за минулий рік, оскільки попит Азії на російські барелі за зниженими цінами допомагає російським виробникам переспрямувати свої барелі. На заході трубопровідні потоки залишаються сильними через південну частину нафтопроводу «дружба», хоча економічні показники таких постачань можуть погіршитися через те, що Україна прагне підвищити тарифи на транзит.

Згідно з даними про судноплавство, російський морський експорт становив у середньому понад 3,3 млн барелів на день (б/д) протягом 1-27 березня, що приблизно відповідає рівням лютого й приблизно на 200 тис. б/д більше від середнього показника 2022 року. У поєднанні з регулярними потоками трубопроводів до Китаю і очікуваними постачаннями південною ниткою нафтопроводу «дружба» до Угорщини, Словаччини й Чехії загальний експорт росії до країн поза межами колишнього Радянського Союзу оцінюється на рівні 4,4 млн–4,5 млн б/д у березні, що відповідає рівням лютого.

Великі продажі означають, що плани росії добровільно скоротити видобуток на 500 тис. б/д, починаючи з березня, повинні мати незначний вплив на експорт, принаймні в цьому місяці, як прогнозує Energy Intelligence. Звуження цінових знижок на сиру нафтову суміш Urals також спонукало російських виробників спрямовувати свої барелі за кордон.

У наступному кварталі москва запланувала навіть більший експорт морським транспортом, ніж планувалося на перший квартал, головним чином завдяки традиційному сезону технічного обслуговування на тамтешніх нафтопереробних заводах.

Тим часом у березні російський експорт із вихідних пунктів Балтійського моря знизився приблизно на 200 тис. б/д за місяць, що, ймовірно, частково пояснюється ремонтом уздовж мережі магістральних трубопроводів, що йде до головного випуску в приморську. Однак падіння в Балтії було більш ніж компенсовано збільшенням експорту з чорноморського порту в новоросійську, який у березні зріс більш ніж удвічі порівняно з лютим, коли порт постраждав від сильних штормів.

Індія, Китай, Туреччина і Єгипет були основними напрямками для російських барелів, які постачалися із західних російських портів у березні. Індія, яка за минулий рік у кілька разів випередила Китай як найбільший морський постачальник сирої нафти з росії, у березні почала брати більше вантажів із тихоокеанського порту в козьміно — традиційного пункту виходу російського експорту в Китай та інші азійські ринки. Постачання з порту «козьміно» залишалися стабільними в березні на рівні близько 770 тис. б/д.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти