В начало

Politico: 15-й пакет санкцій ЄС проти рф буде спрямовано проти CПГ

Країни ЄС розпочнуть у січні форсованими темпами розробляти 15-й пакет санкцій проти росії, спрямований проти російського експорту енергоносіїв, головним чином проти скрапленого природного газу (CПГ), зазначає європейське видання американської газети Politico.

Джерела видання наголошують, що у 15-му пакеті Єврокомісія намагатиметься ще більше обмежити можливості країн ЄС придбавати російський CПГ, закупівлі якого 2024 року знову почали швидко зростати на очікуваннях нових санкційних обмежень, які вдарять по енергетиці ЄС.

Крім того, Брюссель «має намір посилити санкції проти танкерного флоту», який нібито перевозить російську нафту, яка, як стверджується, торгується на світовому ринку за ринковими цінами, попри спроби країн Заходу встановити «стелі» цін на російську нафту і нафтопродукти.

Газета наголошує, що Євросоюз «повний рішучості відновити у січні дискусію про те, як завдати удару по російській економіці». Джерела видання в інститутах ЄС вважають, що зараз ці дискусії гальмує Угорщина, яка головує у Раді ЄС, а також процес затвердження членів Єврокомісії нового складу, що затягується, і який повинен був стати до роботи з 1 листопада, але навряд чи зможе зробити це раніше 1 грудня.

Politico наголошує, що у січні головування перейде «до одного з найактивніших прихильників України — Польщі», і висловлює сподівання, що це дозволить активізувати процес ухвалення нових антиросійських санкцій.

Зростання закупівель російського CПГ країнами ЄС останніми місяцями вже визнала навіть Єврокомісія. Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон 15 жовтня на зустрічі міністрів енергетики в Люксембурзі закликала країни ЄС не псувати євростатистику й не допустити, щоб обсяг закупівель російського CПГ 2024 року перевищив показники 2023-го. Ця ситуація стане особливо прикрою для Єврокомісії, яка розробила й домоглася запровадження 24 червня цього року 14-го пакету антиросійських санкцій, вперше прямо спрямованого проти закупівель російського CПГ.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти