В начало

Податкова перевірить АЗС, міні-НПЗ і покупців розчинників

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Державній податковій службі провести перевірки всіх об’єктів роздрібної торгівлі пальним, міні-НПЗ і компаній-покупців газоконденсату й розчинників. Таке рішення комітет прийняв на засіданні 8 травня.

«Провести перевірки АЗС та інших об’єктів роздрібної торгівлі пальним, зокрема АЗС блочного, контейнерного та модульного типів на наявність ліцензії на роздрібну торгівлю пальним, реєстрації РРО, акцизного складу, наявність зареєстрованих рівнемірів і витратомірів – лічильників, дотримання касової дисципліни, оформлення найманих працівників», — йдеться у рішенні.

Також податківці повинні провести контрольні закупки пального і за їх результатами передати інформацію до Держпраці, ДАБІ й Офісу генерального прокурора України.

Окрім цього ДПС рекомендовано перевірити компанії, які імпортували і купували газовий конденсат і розчинники на предмет їх цільового використання.

Під перевірку податкової також підпадають об’єкти незаконного виробництва пального чи його змішування (міні-НПЗ). Їх список поки що не опубліковано.

Термін виконання перевірок — до 19 липня 2023 року.

Як зазначили у комітеті, попри зусилля з 2019 року з боротьби із нелегальним виробництвом та обігом пального тіньовий сегмент на ринку пального зріс, що свідчить про недостатність проведених заходів з припинення практик із тіньового виробництва пального й торгівлі пальним, зокрема через міні-НПЗ.

«Навіть легальні мережі торгівлі паливом при середній податковій ефективності (відношення сплачених податків до обсягів постачання) галузі на рівні 0,5% декларують низьку податкову ефективність від 0,18% до 0,42%», — йдеться у рішенні податкового комітету.

Як повідомляв enkorr, Бюро економічної безпеки, СБУ й податківці розпочали операцію з нейтралізації нелегальних міні-НПЗ на території України. Так, учора стало відомо про арешт банківських рахунків і майна компанії «Алекспром», яка є оператором міні-НПЗ у смт Губиниха Новомосковського району Дніпропетровської області.

За підрахунками enkorr, наразі в Україні працює біля десятка міні-НПЗ із сумарним обсягом переробки 50 тис. т газоконденсату й нафти, виробництво бензину – до 45 тис. т на місяць. Втрати державного бюджету, зокрема акцизного збору, становлять 200 млн грн на місяць, а після очікуваного збільшення податку в два рази з 1 липня 2023 року – 400 млн грн. Втрати ПДВ уже сьогодні оцінюються у 400 млн грн щомісяця.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти