У початок

Можуть, коли захочуть: майно і рахунки «Алекспрому» арештовано

Сьогодні, 9 травня, Шевченківський суд м. Києва заарештував майно та банківські рахунки компанії «Алекспром» – оператора одного з найбільших міні-НПЗ. Про це enkorr повідомили джерела на паливному ринку. 

«Оперативні дії було проведено два тижні тому безпосередньо на об’єкті, сьогодні суд заарештував банківські рахунки й активи», – повідомив співбесідник на умовах анонімності. 

З його слів, досудове слідство провели Бюро економічної безпеки з СБУ. 

Наразі роботу міні-НПЗ припинено і, як вважають джерела на ринку, у найближчій перспективі вона навряд чи відновиться. 

«Не виключено, що невдовзі силовики візьмуться за інші міні-НПЗ, бо ситуація з держбюджетом складна», — вважає наш співрозмовник. 

Раніше ми повідомляли, що силовики нейтралізували один із найбільших міні-НПЗ. 

ТОВ «Алекспром» зареєстровано у смт Губиниха Новомосковського району Дніпропетровської області. Компанія відома як оператор і власник одного з найбільших міні-НПЗ. За даними учасників ринку, обсяги переробки вуглеводнієвої сировини на підприємстві становили 500 т на добу. Сировину вони купують здебільшого у приватних нафтогазовидобувних компаній. 

Схема роботи міні-НПЗ базується на несплаті податків при виробництві нафтопродуктів, які у документах маркуються як непідакцизна група товарів (розчинники, сорбенти тощо). Надалі ця продукція реалізується за готівку або легалізується через систему фіктивних компаній з подальшою реалізацією на АЗС. 

За підрахунками enkorr, наразі в Україні працює біля десятка міні-НПЗ із сумарним обсягом переробки 50 тис. т газоконденсату й нафти, виробництво бензину – до 45 тис. т на місяць. Втрати державного бюджету, зокрема акцизного збору, становлять 200 млн грн на місяць, а після очікуваного збільшення податку в два рази з 1 липня 2023 року – 400 млн грн. Втрати ПДВ уже сьогодні оцінюються у 400 млн грн щомісяця.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти