У початок

Кабмін заборонив імпорт пального невизначеного походження (оновлено)

Кабінет міністрів України доповнив постанову №1147 з метою заблокувати потрапляння російського палива, нафти і нафтопродуктів в Україну. Про це повідомив заступник міністра енергетики Микола Колісник на своїй сторінці у Facebook.

Заборона стосуватиметься таких видів товарів:

  • нафта й нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), сирі;
  • нафта і нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих; продукти, в іншому місці не зазначені, з вмістом 70 мас.% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), причому ці нафтопродукти є основними складовими частинами продуктів; відпрацьовані нафтопродукти;
  • гази нафтові й інші вуглеводні у газоподібному стані;
  • паливо моторне альтернативне, в іншому місці не зазначене;
  • біодизель та його суміші, що не містять або містять менш як 70 мас.% нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід.

«Відтепер паливо невизначеного походження (читати рф) не зможе потрапити на український ринок», — написав заступник міністра.

Він зазначив, що проєкт рішення сформовано після консультацій з учасниками ринку й активної взаємодії Міністерства економіки, Міністерства енергетики й Держмитслужби.

«Важливо тримати спільну позицію в дипломатичному діалозі з країнами-сусідами щодо аналогічних заходів», — додав Колісник.

Нагадаємо, обсяги російського скрапленого газу і дизпального, що потрапляють з країн ЄС в Україну без документів про походження або з сумнівними документами, виросли до критичних масштабів.

Раніше одним із засобів протистояння цьому в Консалтинговій групі «А-95» називали внесення кодів нафтопродуктів у постанову уряду №1147 від 30 грудня 2015 р.. Обов’язковим кроком, на погляд експертів, має стати впровадження загороджувального мита на пальне невизначеного походження, обсяг якого ліквідував би цінову перевагу російського ресурсу.

Також, вважають аналітики, додаткового контролю потребує сертифікація пального. Зокрема необхідно налагодити безперервну співпрацю з емітентами сертифікатів про походження у країнах-постачальниках пального на визначення автентичності й кількості виданих сертифікатів.

Як повідомляв enkorr, Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликала прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заборонити імпорт нафтопродуктів російського походження й запровадити кримінальну відповідальність для посадовців, які сприяли або допустили ввезення на митну територію України російського пального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти