В начало

ОПЕК покращила довгостроковий прогноз попиту на нафту

ОПЕК підвищила свої показники світового попиту на нафту в середньостроковій і довгостроковій перспективі у річному прогнозі, посилаючись на зростання, головним чином в Індії, Африці й на Близькому Сході та повільніший перехід до електромобілів і чистішого палива.

Як повідомляє Reuters, організація країн-експортерів нафти у своєму звіті World Oil Outlook на 2024 рік, опублікованому 24 вересня, передбачає зростання попиту протягом більш тривалого періоду, ніж інші прогнози, такі як BP і Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), які очікують, що споживання нафти досягне піка цього десятиліття.

«Майбутній попит на енергію виникає у країнах, що розвиваються, через збільшення населення, середнього класу й урбанізацію», — сказав генеральний секретар ОПЕК Хайтам Аль Гайс під час презентації звіту в Бразилії, країні, з якою група прагне налагодити тісніші зв’язки.

Промові Аль Гайса у Ріо-де-Жанейро ненадовго завадив протестувальник з Greenpeace.

ОПЕК очікує, що до 2045 року світовий попит на нафту досягне 118,9 млн барелів на добу (б/д), що приблизно на 2,9 млн б/д вище, ніж очікувалося у торішньому звіті. У звіті представлено графік до 2050 року, і очікується, що до того часу попит досягне 120,1 млн б/д.

ОПЕК також підвищила свої середньострокові прогнози попиту, посилаючись на сильніший економічний фон, ніж торік, оскільки інфляційний тиск зменшується, а центральні банки починають знижувати процентні ставки.

Світовий попит на 2028 рік досягне 111 млн б/д, заявили в ОПЕК, і 112,3 млн б/д на 2029 рік. Показник 2028 року на 800 тис. б/д зріс порівняно з торішнім прогнозом.

Прогноз ОПЕК на 2029 рік більш ніж на 6 млн б/д перевищує прогноз МЕА, яке у червні заявило, що попит 2029 року досягне плато на рівні 105,6 млн б/д. Розрив є більшим, ніж сукупний обсяг виробництва членів ОПЕК Кувейту й Об’єднаних Арабських Еміратів.

2020 року ОПЕК зробила зміни, коли пандемія вдарила по попиту на нафту, заявивши, що споживання досягне плато наприкінці 2030-х років. Вона знову почала підвищувати прогнози, оскільки використання нафти відновилося.

За прогнозами ОПЕК, до 2050 року на дорогах буде 2,9 млрд автомобілів, що на 1,2 млрд більше, ніж 2023 року. Попри зростання електромобілів, 2050 року транспортні засоби з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ) становитимуть понад 70% світового автопарку, йдеться у звіті.

«Електромобілі готові отримати більшу частку ринку, але залишаються перешкоди, такі як електромережі, потужності з виробництва акумуляторів і доступ до важливих корисних копалин», — йдеться у повідомленні.

ОПЕК та її союзники, відомі як ОПЕК+, скорочують постачання, щоб підтримати ринок. У звіті йдеться про те, що частка ОПЕК+ на ринку нафти зросте до 52% на 2050 рік із 49% 2023 року, оскільки видобуток у США досягне піка на 2030 рік, а видобуток за межами ОПЕК+ — на початку 2030-х років.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти