В начало

ЄС із союзниками прагнуть посилити ліміт цін на російську нафту

Європейський Союз і 12 країн-партнерів зустрілися у Брюсселі, щоб обговорити ефективність західних санкцій проти росії й шляхи посилення граничного рівня цін G7 на російську нафту, повідомила Комісія ЄС 24 вересня.

Країни «Великої сімки» (G7) у координації з ЄС наприкінці 2022 року запровадили обмеження ціни, яке заблокувало доступ до західних транспортних послуг і страхування, якщо нафта купувалась за ціною понад $60 за барель, щоб зменшити здатність москви фінансувати розв’язану нею повномасштабну війну в Україні.

Ефективність цього заходу знизилася з кінця минулого року, оскільки росія створила «тіньовий» флот із сотень танкерів, переважно старих, із підвищеним ризиком аварій.

Західні держави, включно з ЄС, почали накладати санкції на судна безпосередньо протягом останнього року, намагаючись повернути торгівлю під обмеження.

Керував зустрічами представник ЄС з питань санкцій Девід О'Салліван.

«Це вже четвертий раз, коли ми зустрічаємося в Брюсселі... є ще багато, що потрібно зробити, і ми всі повинні зараз зосередитися на невпинному застосуванні», — зазначив О'Салліван у своїй заяві під час зустрічі.

Комісія заявила, що росія витратила майже половину свого федерального бюджету на оборону й безпеку і що росія, як вважають, платить на понад 130% більше за напівпровідники й понад 300% – за верстати через Туреччину й Китай, ніж до свого повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року.

Минулого тижня О'Салліван заявив, що ЄС розглядатиме конкретні фінансові установи й транзит товарів із Південно-Східної Азії через Китай, які використовуються російськими військовими. Радник президента України у вівторок заявив, що «найбільшою проблемою» залишається Китай.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти