В начало

Найбільші угоди в нафтогазовому секторі з початку століття

Як повідомляє Reuters, найбільший виробник нафти і газу в США Exxon Mobil отримав схвалення Федеральної торгової комісії (FTC) на закриття угоди щодо Pioneer Natural Resources за умови, що колишнього генерального директора Pioneer Скотта Шеффілда буде виключено з правління.

2023 року нафтогазова промисловість США здійснила купівлю на $250 млрд, і хвиля консолідації тривала до 2024 року.

Злиття й поглинання викликали посилений антимонопольний контроль, FTC перевіряє багатомільярдні угоди, включно з угодами Chevron, Diamondback Energy, Occidental Petroleum і Chesapeake Energy.

Ось основні угоди у світовому нафтогазовому секторі з 2000-х років:

2001 рік

Chevron купує Texaco за $39,5 млрд і стає однією з найбільших енергетичних компаній у світі.

2002 рік

Акціонери Conoco і Phillips Petroleum, а також Федеральна торгова комісія схвалили злиття компаній вартістю $18 млрд і створили третю за величиною нафтову компанію США – ConocoPhillips.

2005 рік

Chevron погоджується придбати каліфорнійського конкурента Unocal приблизно за $16,4 млрд після боротьби з італійською нафтовою групою Eni, китайським CNOOC та іншими.

2006 рік

ConocoPhillips купує Burlington Resources за угодою вартістю $35,6 млрд і отримує доступ до прибуткових позицій у північноамериканських багатих газом басейнах.

2007 рік

Норвезька Statoil купує нафтогазові активи Norsk Hydro за $30 млрд, щоб створити нову енергетичну компанію Equinor.

2010 рік

Exxon Mobil купує XTO Energy приблизно за $30 млрд, щоб зміцнити свої позиції як провідного виробника природного газу в США.

2012 рік

російська державна нафтова компанія «роснєфть» купує ТНК-ВР у британської ВР в угоді на $55 млрд.

Kinder Morgan завершує угоду на $21 млрд щодо купівлі El Paso Corp, яка об’єднує двох найбільших операторів газопроводів.

2014 рік

Kinder Morgan купує всі свої публічні підрозділи (Kinder Morgan Energy Partners LP, Kinder Morgan Inc із Kinder Morgan Management і El Paso Pipeline Partners) у рамках угоди на $70 млрд.

2015 рік

SHELL (тоді Royal Dutch Shell) купує британського конкурента BG Group за угодою вартістю $70 млрд.

2018 рік

Marathon Petroleum купує конкурента Andeavour за $23 млрд.

2019 рік

Occidental Petroleum купує Anadarko Petroleum в рамках угоди за $38 млрд.

2020 рік

ConocoPhillips купує Concho Resources за $9,7 млрд у рамках найбільшої сланцевої угоди 2020 року.

Saudi Aramco (2222.SE) завершує купівлю 70% акцій нафтохімічної компанії Saudi Basic Industries за $69,1 млрд.

PipeChina купує нафто- й газопроводи і сховища у PetroChina, і Sinopec в рамках угоди на суму $55,9 млрд.

2021 рік

Норвезька компанія Aker BP купує шведську Lundin Energy у рамках угоди на $13,9 млрд, щоб створити другу за величиною нафтову компанію Норвегії, зареєстровану на біржі.

BHP Group погоджується продати свій нафтовий бізнес Вудсайду в результаті злиття для створення нафтогазового підприємства вартістю $28 млрд з активами, що розвиваються, в Австралії й Північній і Південній Америці.

2023 рік

Пайовики Magellan Midstream Partners проголосували за його продаж більшому конкуренту – ONEOK – за $18,8 млрд, створивши одну з найбільших енергетичних трубопровідних компаній США.

ExxonMobil погоджується купити Pioneer Natural Resources в угоді про повний пакет акцій на суму $59,5 млрд, що зробить її найбільшим виробником на найбільшому родовищі нафти в США й забезпечить десятиліття недорогого виробництва.

Chevron погоджується купити меншого конкурента – Hess Corp – в угоді про повний пакет акцій на суму $53 млрд, що поставило компанію прямо проти конкурента ExxonMobil у двох найбільш швидкозростаючих нафтових басейнах світу: сланцевому й Гайанському.

Occidental Petroleum погоджується придбати приватну компанію CrownRock у рамках грошової угоди вартістю $12 млрд, найбільшої з моменту боргового придбання Anadarko Petroleum 2019 року.

2024 рік

Diamondback Energy підписує угоду про придбання приватного конкурента Endeavour Energy Partners у рамках угоди на суму $26 млрд готівкою й акціями, щоб посилити свою присутність у продуктивному Пермському басейні.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти