В начало

Імпорт нафти незалежними китайськими НПЗ у березні зріс до 7-місячного максимуму

Незалежні нафтопереробні заводи (НПЗ) Китаю збільшили імпорт сировини на 13,3% за місяць — до семимісячного максимуму в 17,4 млн тонн (127,54 млн барелів) у березні, найвищого показника з серпня, коли він становив 18,23 млн тонн, показали дані S&P Global Commodity Insights від 9 квітня.

Згідно з оприлюдненими даними, у розрахунку на барель на день імпорт зріс на 6% порівняно з лютим, досягнувши шестимісячного максимуму в 4,11 млн барелів на день (б/д) у березні.

Основна частина збільшення відбулася за рахунок трьох мега-нафтопереробних заводів, які збільшили свій сукупний імпорт сировини на 24,6% — до 6,575 млн тонн минулого місяця, частково компенсувавши 12-місячний мінімум у 5,28 млн тонн у лютому, показали дані S&P Global.

Це сталося попри те, що два з цих трьох НПЗ запланували технічне обслуговування з квітня.

Згідно з джерелом компанії, на початку квітня Zhejiang Petroleum & Chemical закрила одну установку дистиляції сирої нафти потужністю близько 200 тис. б/д для планового технічного обслуговування.

Відповідно до ринкових джерел, аналог Hengli Petrochemical (Dalian) Refinery закриє одну зі своїх CDU потужністю 200 тис. барелів пізніше цього місяця.

«Попит як на нафтохімічні, так і на нафтопродукти був слабким на початку квітня, тому вони, можливо, захочуть скористатися цією можливістю для обслуговування», — сказало джерело на НПЗ.

За даними S&P Global, імпорт сировини компанією Hengli зріс на 44,6% за місяць — до 1,6 млн тонн у березні порівняно з 1,11 млн тонн місяцем раніше.

Водночас, відповідно до даних, ZPC збільшив імпорт сировини на 39,5% за місяць — до 3,89 млн тонн.

Імпорт сировини для незалежних НПЗ у березні включав сиру нафту, мазут і бітумну суміш.

Імпорт сирої нафти зріс на 14,7% за місяць — до 15,06 млн т у березні, причому більшість додаткових обсягів припадає на складні НПЗ, які, в основному, імпортують сиру нафту як сировину.

Тим часом невеликі незалежні НПЗ продовжували імпортувати мазут і бітумну суміш як сировину в умовах жорстких квот на імпорт сирої нафти протягом року.

Комбінований імпорт мазуту й бітумної суміші зріс на 5% порівняно з лютим минулого місяця — до 2,33 млн тонн, свідчать дані S&P Global.

Зростання відбулося, в основному, через високий попит на мазут, імпорт якого зріс на 21,5% за місяць — до 1,83 млн т у березні, згідно з даними.

Зі слів джерел, мазут можна змішувати з сирою нафтою, щоб подавати її в CDU для крекінгу, щоб зберегти сиру сировину.

Зазираючи наперед, можна сказати, що квітневий імпорт, ймовірно, дещо знизиться порівняно з березневим рівнем, враховуючи низький рівень використання незалежних НПЗ у Шаньдуні, а також технічне обслуговування великих заводів.

Згідно з даними місцевого постачальника інформації JLC, середній рівень завантаженості незалежних НПЗ Шаньдуна залишався низьким і на 3 квітня становив близько 58,6%. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти