В начало

Китайський попит на нафту вступає в епоху низького зростання — CNPC

Попит на нафту в Китаї увійшов у фазу низького зростання, оскільки декарбонізація починає з’їдати споживання викопного палива, заявив найбільший виробник енергії в країні.

Збільшення поширеності електромобілів, а також вантажівок, що працюють на скрапленому природному газі, замінить приблизно 20 млн тонн, або приблизно 10-12% споживання бензину й дизелю в країні відповідно цього року, сказав Лу Руцюань, президент китайського науково-дослідного інституту економіки і технологій National Petroleum Corp.

Проте загальний попит на сиру нафту продовжить зростати, чому сприятиме розширення нафтохімічного сектора, сказав Лу в інтерв'ю Bloomberg Television.

Китай — найбільший у світі імпортер нафти, і уповільнення зростання попиту цього року може стати гальмом для міжнародних цін на нафту. Однак минулі очікування щодо часових рамок і пікових рівнів попиту не виправдали мети, оскільки викопне паливо від нафти до вугілля залишається найдоступнішим у найбільшій економіці Азії, попри швидке розширення відновлюваної енергетики.

Цього тижня Пекін встановив цільове річне зростання на рівні приблизно 5%, ця мета може посилити тиск на вищих керівників, щоб вони вивільнили більше стимулів, оскільки уряд намагається підвищити довіру до економіки, якій заважає тривалий спад нерухомості та вкорінена дефляція.

Навіть за умови зростання попиту на нафту лише на 1% інші нові джерела енергії зможуть підтримувати загальне економічне зростання на 5%, сказав Лу, чиї коментарі повторюють висновки у річному прогнозі інституту.

Залежність Китаю від імпорту — понад 70% нафтової сировини й 40% природного газу постачається з-за кордону — викликає занепокоєння політиків, додав він. Це означає, що Китай є «чутливим, але не вразливим», зазначив Лу, посилаючись на внутрішній видобуток нафти й газу, а також диверсифіковані канали імпорту як чинники, що пом’якшують ризик.

З його слів, країна хоче сланцевої революції в стилі США, щоб допомогти їй досягти енергетичної безпеки. На 2035 рік видобуток сланцевої нафти в Китаї зросте до 10 млн тонн на рік, додав він. 2023 року країна видобула 4 млн тонн сланцевої нафти, і досягнення мети виглядає амбітним, враховуючи кількість води, яка для цього знадобиться.

Лу зазначив, що на світовому ринку нафти поточні геополітичні ризики, включаючи розв'язану росією війну в Україні й події на Близькому Сході, не мали значного впливу на ціни. Енергетичний сектор змінився з ринку продавця на ринок покупця, враховуючи енергетичний перехід і сланцевий видобуток у США, сказав він. На цьому тлі виробники, від росії до Саудівської Аравії, поспішать продавати більше нафти, зазначив Лу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти