В начало

Saudi Aramco й ADNOC ведуть перемовини щодо інвестування в СПГ-проєкти США

Нафтові гіганти Перської затоки Saudi Aramco й Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC) ведуть перемовини про інвестування в проєкти скрапленого природного газу в США, оскільки вони посилюють конкуренцію з великими нафтовими компаніями і регіональним суперником — Катаром на бурхливому ринку суперохолодженого газу, повідомляють джерела Reuters.

Два енергетичні гіганти намагаються використовувати свої ресурси викопного палива, поки вони можуть, і оскільки попит на охолоджене паливо, як очікується, зросте на 50% до 2030 року, вони використовують можливості Сполучених Штатів, які стали найбільшим у світі експортером СПГ, оскільки це відправляє рекордні обсяги в Європу.

Saudi Aramco веде перемовини про інвестування у другу фазу проєкту Sempra Infrastructure зі скрапленого природного газу в Порт-Артурі в Техасі, який являє собою запропоноване розширення до вже видобувної першої фази, повідомили джерела на умовах анонімності.

Тим часом державна ADNOC веде перемовини з американською компанією СПГ NextDecade щодо відбору із запропонованого четвертого блоку переробки на її заводі з експорту СПГ у Ріо-Гранде вартістю $18 млрд, додали вони.

Потужність СПГ у США має збільшитися майже вдвічі протягом наступних чотирьох років, але кілька розробників СПГ-проєктів у США зіткнулися з фінансовими перешкодами, щоб запустити запропоновані експортні термінали, оскільки інвестори стають більш вимогливими й зростає нормативний тиск на банки, щоб зосередитися на екології, соціальному управлінні (ESG).

«Повідомлення таке: якщо банки, орієнтовані на ESG, не будуть фінансувати проєкти в США, хтось це зробить», — сказав Каушал Рамеш, віце-президент Rystad Energy з досліджень LNG.

Під тиском кліматичних активістів президент США Джо Байден у січні призупинив ухвалення й майбутні заявки на експорт СПГ із нових проєктів.

Поки що не ясно, чи ведуться перемовини з нафтовими гігантами Перської затоки про частки акцій чи угоди про купівлю-продаж (SPA) або про те й інше.

Одне з джерел повідомило, що Aramco домовляється про придбання частини або всіх обсягів одного з двох заводів скраплення на другій черзі Порт-Артура, обидва здатні виробляти до 13,5 млн тонн на рік (мт/рік).

Saudi Aramco намагається розпочати свій глобальний бізнес СПГ. ADNOC уже є гравцем на ринку СПГ. Обидва конкурують із сусіднім Катаром, одним із найбільших у світі експортерів морського палива.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти