В начало

Казахстан збільшить експорт нафти через БТД

Казахстанський трубопровідний оператор «Казтрансойл» збільшить експорт нафти в липні 2024 року нафтопроводом Баку–Тбілісі–Джейхан (БТД) із родовища Тенгіз на 9,5% у добовому вираженні до 140 тис. т, повідомила пресслужба транспортної нафтопровідної компанії.

Експортне постачання нафти цього місяця до Німеччини нафтопроводом «Дружба» скоротиться в подобовому вираженні щодо червня на 19% до 100 тис. т, за даними Казтрансойлу.

Минулого місяця 100 тис. т нафти Німеччина отримала з  родовища Карачаганак і 20 тис. т – із Кашагана. У липні експорт планують лише акціонери Karachaganak Petroleum Operating (KPO), уточнили у пресслужбі КТО.

У квітні кашаганську нафту в обсязі 20 тис. т у тестовому режимі до Німеччини експортувала японська компанія Inpex, у червні – такий самий обсяг «дочка» італійської Eni — Agip Caspian Sea.

Казахстанську нафту для БТД транспортують танкерами з порту Актау. Загалом у січні-червні 2024-го експорт цим маршрутом зріс до 701,2 тис. т із 373,1 тис. т за аналогічний період 2023-го.

Держхолдинг Казмунайгаз повідомляв у березні, що підписав з азербайджанською SOCAR угоду про поетапне збільшення обсягу транспортування казахстанської нафти через Азербайджан до БТД із 1,5 млн т на рік до 2,2 млн т на рік.

Експорт казахстанської нафти нафтопроводом Атирау–Самара й далі транзитом системою Транснафти з перевалкою на експорт у балтійському Усть-лузі становив 1,691 млн т, що на 650 тис. т (-28%) менше, ніж за такий же період торік.

Експорт казахстанської нафти з порту Новоросійськ, що надходить нафтопроводами Атирау–Самара і Махачкала–Новоросійськ, у першій половині 2024-го зріс на 67 тис. т (+2%) – до 2,880 млн т, повідомила пресслужба КТО.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти